Právník Sie Jen-i, který se případem rodiny zemřelého Sü Čchun-chea zabývá, prohlásil, že ke střetu došlo v sobotu na železničním nádraží v Charbinu. Sü se spolu se svou matkou a dětmi chystal odjet do metropole, příslušníci bezpečnostních sil ho ale na nádraží poznali a zabránili mu koupit si lístky.

Rodina už byla předtím v Pekingu žádat o pomoc několikrát a její případ se objevil v místních médiích. Místní úředníci se podle AP často snaží takovýmto cestám zamezit, aby nepřivolali kontroly centrálních úřadů.

Deník Southern Metropolis Daily napsal, že Sü na nádraží blokoval přepravu dalších cestujících a policisté proti němu zasáhli. Když ho znovu pustili, Sü napadl jednoho z policistů a ten ho udeřil obuškem. Sü se prý následně obušku zmocnil a začal policistu bít. Ten vytáhl zbraň a střelil ho do hrudníku.

Obhájce zabitého muže nicméně řekl, že videonahrávka pořízená svědkem události ukazuje něco jiného. Bližší podrobnosti ale nesdělil.

Podle čínského tisku centrální úřady pomoc pro rodinu tři dny po sobotní střelbě schválily. Děti, jimž je všem méně než deset let, ale budou nyní umístěny do sirotčince.

Číňané z venkova často cestují do metropole, aby se obrátily na centrální vládu kvůli záborům půdy, pracovním sporům či dalším záležitostem, když se jim nepodaří domoci se spravedlnosti u místních úřadů.

List Southern Metropolis Daily také napsal, že Sü měl zdravotní potíže a jeho manželka trpí psychickými problémy. Sü se údajně řadu let pokoušel najít své stárnoucí matce místo ve státním domově pro seniory a své dceři a dvěma synům ve státních školkách a školách. To se mu ale nepodařilo.