"Naším cílem není široce otevřít občanský zákoník. Koneckonců ten nový kodex se přijímal právě proto, že jsme tu měli zákoník z roku 1964, který byl nesčetněkrát novelizován, byl nepřehledný a lidé se v něm nevyznali. Takže by bylo velmi nešťastné, kdyby se znovu začalo tím, že nový občanský zákoník bude neustále rozsáhle novelizován," řekla Marvanová.

S tím souhlasil i Polčák. "Občanské právo by se mělo novelizovat co nejméně," prohlásil. Chystaná novela by podle něj měla být střídmá a obsahovat co nejužší výčet věcí.

Marvanová uvedla, že ministerstvo obdrželo ohledně plánovaných změn v novém občanském zákoníku nejméně stovku podnětů ze všech resortů, dále ze soudů, státních zastupitelství či dotčených organizací. Novelou však chce řešit jen největší z nich, "než se rozrostou".

Příští týden se sejde expertní skupina a následně legislativní náměstci z jednotlivých ministerstev, kteří budou diskutovat o tom, jaké konkrétní věci do novely zařadit.

Podle Marvanové do ní určitě patří úprava bytových družstev - vadí jí například, že o změnách stanov nyní musí hlasovat všichni členové družstva, což označila za přísné a nerealizovatelné. "Nemůžeme přece připustit, aby došlo k likvidaci fungujících bytových družstev," míní.

Polčák jí v tom dal zapravdu, neshodl se s ní ale v jejím dalším požadavku, aby novela zrušila současné omezení doby pobytu ohrožených dětí v zařízení Klokánek na půl roku. Marvanová upozornila na to, že současné znění občanského zákoníku, podle nějž se dítě po půl roce musí přesunout buď do náhradní rodinné péče, nebo do ústavní výchovy, je v rozporu s důvodovou zprávou k zákoníku. Polčák ale věří, že věc se dá řešit výkladem, což už ostatně ministerstvo udělalo - stanovilo, že o dalším setrvání dětí v Klokáncích mohou po půl roce rozhodnout soudy.

Poslanec se s náměstkyní nedohodl ani ohledně problematiky svěřenských fondů. Marvanová tvrdí, že tyto soubory majetku, které podle nového občanského zákoníku spravuje cizí osoba, vytvářejí Pandořinu skříňku, do které lze odklánět nelegálně nabytý majetek. Náměstkyně je proto jednoznačně pro jejich zrušení, stejný názor podle ní zastává například i pražské vrchní státní zastupitelství. Polčák označil debatu kolem svěřenských fondů za bouři ve sklenici vody. To, že by majetek z fondů nebylo možné dohledat, je podle něj nesmysl.