Každý člověk z téměř 300 milionů obyvatel regionu zaplatil na pojistném ročně 211 eur (5392 Kč), což byla asi desetina průměrných výdajů v rámci EU a devítina průměrných výdajů Rakušanů. Celkově vzrostlo předepsané pojistné loni v porovnání s rokem 2016 o 9,9 procenta. Na tomto dynamickém tempu se podílely hlavně Polsko, Albánie, Bulharsko a Slovensko. Analytici očekávají, že solidní tempo růstu HDP potrvá ještě minimálně dva roky, což podpoří i růst pojistného.

Česko bylo jedinou zemí V4 (ČR, Polsko, Maďarsko, Slovensko), kde HDP rostlo loni rychleji než předepsané pojistné (4,5 procenta, respektive 3,8 procenta). Domácí ekonomika byla a i letos je charakterizována historicky nízkou nezaměstnaností, rostoucími mzdami a pomalým zvyšováním inflace. Růst HDP nad tři procenta má trvat letos i v příštím roce, i když údaje z prvního pololetí 2018 svědčí o výraznějším zpomalení, než se čekalo.

"Propojištěnost, tedy poměr pojistného a HDP, byla loni u nás jen 2,6 procenta, což odráží zdrženlivé tempo růstu předepsaného pojistného. Přesto jsou výdaje na jednoho obyvatele Česka na pojištění nejvyšší v regionu, 480 eur (12.266 Kč) ročně. To je však v porovnání s průměrem EU stále méně než čtvrtina," uvedla Eva Svobodová z Uniqa. V českých výdajích na hlavu se však odráží i nejvyšší průměrná mzda v porovnání s ostatními členskými zeměmi V4 (přibližně o pětinu). Nicméně Rakousko vykazuje přibližně třikrát vyšší průměrnou mzdu než ČR.

"České rodiny raději pojistí svůj majetek než své zdraví," komentoval analýzu obchodní ředitel Partners Martin Švec. To potvrzují také statistiky OECD. Češi v průměru utratí za životní pojištění asi 6000 Kč za rok, za neživotní to je ale přibližně 8500 Kč. Průměr EU přitom činí zhruba 26.000 Kč za neživotní a 49.000 za životní pojištění. Poměr mezi pojištěním majetku a životním pojištěním je v EU výrazně posunutý ve prospěch životního pojištění na rozdíl od Česka. Necelých 6000 Kč za životní roční pojistku svědčí u Čechů také o tom, že je dostatečně nechrání před vážnými zdravotními karamboly, dodal Švec.