Z šetření mimo jiné vyplývá, že tři čtvrtiny nevylučují, že by si v budoucnosti mohly pořídit solární systém, čtvrtina to plánuje do pěti let. "Hlavním důvodem, proč lidé pořízení fotovoltaické elektrárny zvažují, je finanční úspora za elektřinu - uvádí to 74 procent dotázaných, přičemž pro 59 procent je to ten nejdůležitější aspekt. Na 45 procent respondentů, kteří o fotovoltaice neuvažují, se shodlo, že největší bariérou pořízení solárního systému je pro ně vysoká počáteční investice a nedostatek financí," uvedla firma.

Společnosti, které fotovoltaické elektrárny na střechy domů nabízí, už dříve uvedly, že loni došlo k významnému oživení tohoto trhu v Česku. Rozvoji podle nich pomáhají dotace a úprava legislativy. Administrativu pro systémy do deseti kilowattů omezila od začátku předloňského roku novela energetického zákona. Majitelé těchto zdrojů od té doby nepotřebují licenci. Navíc pro ně byla zavedena investiční podpora, hlavně v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. E.ON dnes připomněl, že zatímco v roce 2016 bylo v rámci Nové zelené úsporám schváleno v ČR celkem 541 takových projektů, loni to bylo 1049.

Podle loňských údajů jednoho z lídrů trhu, společnosti S-Power, která mimo jiné zajišťuje dodávku fotovoltaických elektráren pro největšího alternativního dodavatele energií v ČR Bohemia Energy, činí průměrná cena solární elektrárny pro rodinný dům v ČR 219.075 korun bez státní dotace. Se státní dotací to je 143.475 korun.

E.ON dnes dále oznámil, že na tuzemský trh uvádí takzvané cloudové služby, a to ve formě virtuální baterie, která umožní lidem s fotovoltaickou elektrárnou na střeše uložení části vyrobené elektřiny zpět do energetické sítě.

"Virtuální baterie pracuje na principu solárního cloudu. Energii ze své střechy, kterou v danou chvíli nevyužijete, si uložíte do své virtuální baterie. A odtud si ji zase jednoduše vezmete ve chvíli, kdy ji budete potřebovat. Myšlenka je geniálně jednoduchá, ale převést ji do praxe bylo těžší. O to větší mám radost, že potvrzujeme svou pověst inovátora a že jsme na českém trhu první, kdo toto unikátní řešení může klientům nabídnout," dodal generální ředitel E.ON v České republice Martin Záklasník.