Senát už dal souhlas k ratifikaci dvakrát, naposledy začátkem letošního dubna. Sněmovna o smlouvě v minulém volebním období nerozhodla. V nynějším prvním čtení ve Sněmovně čelila smlouva návrhu na zamítnutí.

Podle dřívějšího vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové nejde o to, zda Sněmovna uzná, nebo neuzná legitimitu Kosova, ale o to, zda české firmy budou zdaňovat příjmy jednou nebo dvakrát. Ředitel odboru strategie daňové politiky ministerstva financí Zdeněk Hrdlička dnes členy výboru informoval, že jen v roce 2016 přesáhla vzájemná obchodní výměna s Kosovem 14,5 milionu eur (asi 368 milionů korun) a z toho přes 90 procent představoval český vývoz. Podle něj existuje možnost uplatnění českých firem v Kosovu například v energetice nebo výstavbě čistíren odpadních vod.

Smlouvou se dnes zabýval ještě zahraniční výbor Sněmovny. Jak ČTK sdělil zpravodaj výboru Jan Lipavský (Piráti), vydal k ní doporučující stanovisko. V květnu se má ještě smlouvou zabývat výbor pro evropské záležitosti.