V Šírázu zástupci firem navštíví průmyslové podniky a setkají se se zástupci investičních agentur. Šíráz je atraktivní lokalitou pro české firmy zaměřené zejména na těžbu, cementárenství, textilní průmysl nebo elektroprůmyslu. V místě je také tzv. zvláštní ekonomická zóna, což je část íránského území, která je řízena podle zvláštních zákonů a kde je obchod osvobozen od cel.

Do Íránu misi vede viceprezident Hospodářské komory pro průmysl a zahraniční vztahy Bořivoj Minář, který se na Íránsko-českém podnikatelském fóru v Teheránu setká mimo jiné s prvním viceprezidentem Íránské komory obchodu, průmyslu, dolů a zemědělství (ICCIMA) Pedramem Soltanim. Obě komory úzce spolupracují na vloni otevřeném programu Brána do Persie, který dvěma stovkám českých podnikatelů mimo jiné usnadňuje získávání víz a osvědčení pro obchodní účely.

Naděje českých exportérů vkládané do Íránu zůstaly zatím nenaplněny, vývoz do země zaostává za očekáváním. Kvůli potížím v mezibankovním styku se zakázky firmám nedaří realizovat napřímo. Banky se obávají dalších sankcí. České firmy mají problém s provedením transakcí a s platbou. "Kontrakty sice uzavírají, ale posléze mají problém nechat si je proplatit. Realizace většiny transakcí, které by české firmy potřebovaly, je zde velice složitá," uvedl Miroslav Diro z Hospodářské komory.

"Financování je skutečně obrovský problém," potvrdil ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal. Trh v Íránu je podle něj přitom nenasycený. "Dlouhodobě je tam obrovský deficit čehokoli, ať už jsou to technologie nebo výrobky," dodal.

Hospodářská komora iniciovala diskusi s vybranými českými bankami aktivními v zahraničním obchodě, ale dosud se nepodařilo najít funkční model pro firmy. Klíčový je totiž postoj USA a jimi uplatňovaná omezení, která se promítají do bankovního sektoru.

Český export do Íránu pomalu roste, loni stoupl meziročně o 22 procent na 1,7 miliardy korun. Hodnota vývozu je tak o trochu vyšší než např. do Salvadoru. Skutečná čísla exportu ale mohou být vyšší, protože firmy do Íránu zboží reexportují přes třetí země, například přes Spojené arabské emiráty.

Írán se dostal z ekonomické izolace na začátku roku 2016, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program.