Podle nového vládního systému trestů mohou být vedoucí pracovníci uvězněni až na deset let a společnosti penalizovány do výše deseti procent obratu nebo pokutou 9,5 milionu australských dolarů (151 milionů Kč). Rovněž byly zvýšeny sankce pro jednotlivce a regulační orgány mají větší pravomoci k vyšetřování závažných trestných činů a rušení licencí.

Finančnictví je v Austrálii největším sektorem, na hrubém domácím produktu (HDP) se podílí asi devíti procenty a bankovní domy patří v zemi k nejziskovějším na světě.

Komise nyní začala odhalovat podrobnosti o tom, jak banky a společnosti poskytující finanční služby klamaly regulační úřady a zákazníkům účtovaly neoprávněné poplatky, v některých případech aniž by jim poskytly jakoukoliv službu.

V centru pozornosti se v tomto týdnu ocitla i Commonwealth Bank of Australia (CBA), která si léta nechala platit za neprovedené služby, a to dokonce z účtů zemřelých klientů. Vyšetřovány jsou všechny čtyři největší finanční domy.

Velká čtyřka - Commonwealth Bank (CBA), ANZ, National Australia Bank (NAB) a Westpac - má na australském bankovním trhu podíl kolem 80 procent. Od začátku února, kdy byla zahájena slyšení, jejich tržní hodnota spadla o téměř 14 miliard AUD, uvedla agentura Reuters.