Index důvěry v německé hospodářství klesá už tři měsíce. V porovnání s březnem se v dubnu snížil o 13,3 bodu a v porovnání s únorem o 26 bodů. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters přitom očekávali v dubnu pokles jen na minus jeden bod. Index se tak dále vzdálil svému dlouhodobému průměru, který činí 23,6 bodu.

Ukazatel současné hospodářské situace se v dubnu snížil na 87,9 bodu z 90,7 bodu v březnu. Analytici počítali s poklesem na 88 bodů.

"Důvodem tohoto propadu jsou obavy z mezinárodních obchodních konfliktů spjatých se Spojenými státy a ze současné situace v Sýrii," uvedl prezident ZEW Achim Wambach. Za další negativní faktor označil také zásadní pokles výroby, vývozu a maloobchodních prodejů v Německu v letošním prvním čtvrtletí.

Nicméně podle zdrojů agentury Reuters dva přední německé ústavy revidovaly svou předpověď letošního růstu největší evropské ekonomiky směrem vzhůru, a to ze 2,0 na 2,2 procenta. Pro příští rok prognózu zvýšily z 1,8 na 2,0 procenta. Analytici sice původně chtěli letošní revizi zvýšit až na 2,4 procenta, ale kvůli slabým ekonomickým datům v prvním čtvrtletí dva procentní body ubrali. Prognózy budou zveřejněny ve čtvrtek.