"Domníváme se, že počty nekuřáckých letišť se budou postupně zvyšovat, a chceme tak jít vstříc tomuto modernímu zdravému trendu. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí přinese zvýšení kvality a komfortu během pobytu na letišti pro většinu cestujících i zaměstnanců," vysvětlil důvody k zavedení nového pravidla šéf Letiště Praha Václav Řehoř.

"Jsme velikostí středně velké letiště s minimálním počtem transferujících cestujících, které může kuřácké požadavky do značné míry řešit venkovními prostory. Kuřákům bude k dispozici 14 vyhrazených míst přímo před vstupy do budov," dodal Řehoř.

Před rozhodnutím si podle něj letiště vyhodnotilo provoz dosavadních provizorních kuřáckých prostor a narůstající počet stížností cestujících. K rozhodnutí vedl letiště také předpoklad budoucích investic na vybudování trvalých kuřáren splňujících veškeré legislativní nároky, dodal.

Jak upozornil ředitel letenkového portálu Letuška.cz Josef Trejbal, kuřáci by si měli dávat pozor i na další omezení. Například uživatelé elektronických cigaret mohou mít problémy kvůli kapalným náplním i s jejich převozem. Objem jednotlivých tekutin, které si cestující s sebou vezmou do letadla, zpravidla nesmí přesáhnout 100 mililitrů. Omezení bylo zavedeno v roce 2006 z obav použití tekutin k teroristickým útokům.

Vedení letiště se inspirovalo řadou letišť, která nekuřácká pravidla zavedla už dříve. Nekuřácká už jsou například letiště v Británii či ve Španělsku, více než 600 letišť v USA nebo některá ruská letiště. Nejdříve začali nekuřácká pravidla zavádět v USA, kde se už od roku 1990 nesmělo kouřit na většině letů. Od roku 2000 platí kompletní zákaz kouření po celém světě ve všech letadlech. O nových pravidlech začalo pražské letiště informovat jak na svých internetových stránkách, tak v prostorách letiště.