"Výrobu dalších Raškovek neplánujeme. Velký zájem nás příjemně potěšil a mrzí nás, že nevyhovíme všem českým fanouškům. Olympijské kolekce vyrábíme vždy v limitovaných edicích, a i díky tomu je zboží na trhu exkluzivní," řekl marketingový ředitel Alpine Pro Jan Došlý.

Raškovka připomíná čepici, v níž skokan na lyžích Jiří Raška získal před 50 lety v Grenoblu první českou zlatou medaili ze zimní olympiády. "Je to skvělá pocta legendárnímu skokanovi na lyžích Jiřímu Raškovi, prvnímu československému vítězi zimních olympijských her, a zároveň fantastický prvek národní sounáležitosti," uvedl ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Raškovka velikosti S se nyní prodává za sníženou cenu 299 korun, původně stála o stokorunu víc. Čepice se dá nyní i v jiných velikostech sehnat ještě na aukčních portálech, ale za několikanásobně vyšší cenu, než byla pořizovací.

Zájem o Raškovky, kterých se nejdříve vyrobilo 40.000, byl na konci loňského roku tak velký, že Český olympijský výbor v lednu zadal Alpine Pro výrobu dalších 25.000 kusů. I tato druhá várka je ale už z 95 procent vyprodaná. V minulosti byl podobný zájem například o holinky, kterými čeští sportovci zaujali na letní olympiádě v Londýně.

Firma vyrobila dohromady přes 200.000 kusů olympijské kolekce, což je nejvíc během její spolupráce s Českým olympijským výborem (ČOV). Velký úspěch měly u zákazníků podle Došlého vedle Raškovek i bílé olympijské bundy se zlatou podšívkou či dámské pletené čepice, které se také vyprodaly. Olympijská kolekce zaujala i v zahraničí. "Raškovky i olympijské bundy s nápisem Czech Republic jsme dodávali i do australské Canberry, USA, Německa, Anglie i Polska," uvedl Došlý.

Firma Alpine Pro vytvořila oblečení a doplňky pro české olympioniky už popáté, poprvé se na jejím vzniku přímo podíleli i samotní sportovci.