ČEZ schválil dohodu o prodeji bulharských aktiv společnosti Inercom Bulgaria ve čtvrtek a dnes obě strany dohodu podepsaly. Mluvčí ČEZ Alice Horáková uvedla, že transakci ještě musí schválit bulharský antimonopolní úřad. Cena zveřejněna nebyla, již ve čtvrtek však ČEZ sdělil, že nabídka je výrazně nad tržní hodnotou prodávaných aktiv stanovenou nezávislým oceněním. Bulharský ekonomický týdeník Kapital s odkazem na své zdroje napsal, že cena obchodu je zhruba 320 milionů eur (8,1 miliardy Kč).

Premiér Bojko Borisov dnes novinářům v Bruselu řekl, že rezignaci Petkovové přijme, jakékoliv možné provinění ale odmítl.

"Když jsem s ní mluvil, řekla mi, že je zná," prohlásil Borisov. "Chci potvrdit, že (vláda) žádným způsobem tu dohodu neovlivnila," dodal. Dohodu podle něj prověří nezávislé regulační orgány, které rozhodnou, zda ji schválí.

Podle bulharského listu Kapital premiér Borisov také uvedl, že o situaci dnes ráno mluvil se svým českým protějškem Andrejem Babišem. Ten však večer v Bruselu při setkání s českými novináři tuto informaci popřel.

Šéf bulharské parlamentní komise pro energetiku Deljan Dobrev vyjádřil obavy, zda málo známý podnik bude schopen spravovat strategický majetek v energetickém sektoru s ročními příjmy zhruba 1,8 miliardy leva (23,3 miliardy Kč). Obavy z výběru kupce a jeho schopnosti dohodu financovat vyjádřila také opozice.

"Znám ty lidi více než 20 let. A protože v žádném případě nechci, aby ty vztahy byly komentovány, aby byl důvod k pochybnostem o té dohodě, mluvila jsem s premiérem," řekla Petkovová novinářům. "To správné, co je třeba udělat, když je byť sebemenší pochybnost o nějakém problému nebo o případném vlivu, je podle mého názoru nabídnout premiérovi rezignaci. On pak rozhodne, co dál," uvedla.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost tam obsluhuje asi tři miliony zákazníků, zejména v západní části země. Balík prodávaných společností zahrnuje sedm firem: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group.

Společnost ČEZ se rozhodla z Bulharska odejít kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady. Kromě toho se chce soustředit na Českou republiku a střední Evropu a na obnovitelné zdroje energie v zemích jako je Německo a Francie. Předloni ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti bulharské vládě.