Největší podíl na výsledcích mají hlavně zahraniční seriály Knightfall, jejichž producentem je společnost A+E Studios a Carnival Row pro Amazon. Ze zahraničních filmových projektů je to pak film Ophelia, který byl letos promítán na festivalu Sundance.

Jedny z největších filmových ateliérů v Evropě oslavily letos v lednu 85 let od chvíle, kdy v nich padla první klapka snímku Vražda v Ostrovní ulici režiséra Svatopluka Innemanna, a symbolicky se tak začala psát historie moderní filmové výroby v Československu. Dnes uplynulo 50 let od úmrtí podnikatele Miloše Havla, který barrandovská studia vybudoval. Za dobu existence ateliérů se v nich natočilo přes 2500 českých a zahraničních filmů. Mnohé z nich získaly Oscara. Občas se Barrandovu přezdívá Hollywood Východu díky neutuchajícímu zájmu západních produkcí. Vlastníkem Barrandov Studio je dnes společnost Moravia Steel náležící podnikateli Tomáši Chrenkovi.

Zahraniční filmaři se na barrandovský kopec rádi vracejí, jednak díky profesionalitě tuzemských pracovníků mnoha filmových oborů, v posledních letech i díky filmovým pobídkám českého státu. Podle Zíky se i v letošním roce počítá s vytížeností studií až 85 procent. Většinou si velké projekty rezervují prostory a služby v předstihu tří až šesti měsíců.

Barrandov Studio nabízí devět ateliérů na Barrandově a k nim přiléhající pozemek o výměře 160.000 metrů čtverečních. Největší barrandovské studio MAX jsou vlastně tři ateliéry v jednom. "Je možné jej proměnit v jeden s plochou přesahující 4000 metrů čtverečních. Této kapacity naplno využil například projekt Snowpiercer režiséra Joon-ho Bonga s Chrisem Evansem a Ed Harrisem v hlavních rolích. Tento film skutečně prověřil um barrandovských řemeslníků. Autorem výpravy byl Ondřej Nekvasil," uvedl.

Technicky velmi náročným byl podle něj také Anthropoid režiséra Seana Ellise, ve kterém ztvárnili hlavní role Jamie Dornan a Cillian Murphy. "V ateliéru 8 byla postavena věrná kopie kostela Cyrila a Metoděje a snad jen dva metry výšky chyběly k naplnění poměru 1:1," řekl.

Na tržbách barrandovských studií se nejvíce podílí zahraniční seriálová tvorba následována zahraniční filmovou produkcí a jako třetím zdrojem zisků je tvorba reklamních spotů. Nejvýznamnější projekty loňského a letošního roku podle mluvčího jsou především Knightfall, který byl představen českému divákovi na HBO GO, a seriál Carnival Row s Carou Delevigneovou a Orlando Bloomem, který se právě natáčí. U projektu Knightfall se v tomto roce navíc zvažuje natáčení druhé série.