Index důvěry v německé hospodářství stoupl v lednu na 20,4 bodu z prosincových 17,4 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení indexu jen na 17,8 bodu.

Ukazatel současné hospodářské situace vzrostl na rekordních 95,2 bodu z prosincových 89,3 bodu. Analytici počítali s jeho zvýšením na 89,8 bodu.

"Soukromá spotřeba, která byla nejdůležitějším pohonem ekonomického růstu v roce 2017, bude podle účastníků průzkumu pravděpodobně pokračovat ve stimulaci růstu v příštích šesti měsících," uvedl prezident ZEW Achim Wambach. "Hodnocení globálního ekonomického prostředí v Evropě a USA je také mnohem příznivější, než bylo na konci roku 2017."

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Navzdory nejistému politickému vývoji v zemi, kde od zářijových parlamentních voleb stále nebyla dohodnuta nová vládní koalice, se německé ekonomice daří díky silné domácí poptávce podpořené rekordně vysokou zaměstnaností, růstem reálných mezd a nízkým nákladům na úvěry. Vývozci pak těží z globálního ekonomického oživení.