Jde o další ze sporů této britské banky v USA kvůli prodeji cenných papírů zajištěných hypotékami z let 2004 až 2008. Kancelář generálního prokurátora vysvětlila, že tyto cenné papíry jsou zpravidla jištěny tisícovkami hypoték rozdílné kvality. Kupující se přitom spoléhá na záruku, že rizika těchto hypoték jsou přísně monitorována. Z vyšetřování vyšlo najevo, že RBS svým klientům nepodávala pravdivé informace o kvalitě hypoték a dvěma penzijním fondům způsobila milionové ztráty.

RBS se v červenci dohodla v obdobném sporu s Federálním úřadem pro financování bydlení (FHFA), že zaplatí 5,5 miliardy dolarů. Očekává se, že podobnou dohodu o urovnání banka letos uzavře rovněž s americkým ministerstvem spravedlnosti.

RBS patří mezi řadu finančních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Německá bankovní jednička Deutsche Bank se koncem loňského roku s americkým ministerstvem spravedlnosti například dohodla, že za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů zaplatí 7,2 miliardy dolarů.