Nižší výkon společnosti loni ovlivnila i její výrobní kapacita. "Přestože kapacita společnosti stabilně roste již od roku 2011, a to kombinací navyšování počtu zaměstnanců a investic do výrobního zařízení a jeho celkové optimalizace, není tento růst optimální ve vztahu na současnou poptávku po strojírenských výrobcích naší společnosti na trhu. Tento problém je dále umocněn nedostatkem kvalifikovaných technických profesí na trhu práce a jde tedy o problém strukturální a dlouhodobý," píše se ve výroční zprávě.

Společnost se proto snaží spolupracovat s technicky zaměřenými školami v regionu, navyšuje také investice s důrazem na technologicky vyspělá zařízení s vyšší přidanou hodnotou. "Druhým nepříznivým faktorem je výpadek ve financování investičních projektů z evropských dotačních fondů, kdy tento problém ovlivnil poptávku v České republice a z pohledu naší produkce měl dopad zejména na prodeje obráběcích center a dlouhotočných automatů," uvádí zpráva.

Export se na tržbách společnosti také kvůli poklesu odbytu na domácím trhu podílel 60 procenty, v roce 2016 činil 50 procent. Nejvíce produkce směřovalo loni do Itálie. "Z hlediska exportních teritorií stojí za zmínku růst exportu do USA, které se pro nás stalo druhým nejdůležitějším trhem s podílem více než 13 procent. Tento růst je daný mimo jiné příznivým vývojem kurzu koruny a eura vůči dolaru," píše se ve zprávě.

Společnost loni zaměstnávala 682 lidí, předloni jich bylo 660. Loňský průměrný výdělek činil 29.874 korun, v roce 2015 to bylo 30.298 korun.