Krátkodobě velká voda podle mluvčí pojišťovny UNIQA Evy Svobodové zvyšuje zájem o pojištění, ale ten brzy opadne. Stejnou zkušenost má i Česká pojišťovna (ČP). "Vždy bezprostředně po velkých živelních událostech lidé více pojišťují svůj majetek, tedy své nemovitosti a domácnosti. Tento zvýšený zájem ale bohužel s tím, jak voda opadá, zase rychle mizí," dodala mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Pojišťovny se řídí podle tzv. povodňových map, které se průběžně zpřesňují. Objektivizují tak sazby za pokrytí nebezpečí a snaží se nastavovat spravedlivé sazby pojistného tam, kde povodně skutečně hrozí a opakovaně se vyskytly. Část klientů pak na pojištění velké vody rezignuje, protože jim to připadá příliš drahé. Některé oblasti jsou navíc nepojistitelné, protože pravděpodobnost příchodu povodně je příliš vysoká a nejde už o nahodilou událost, uvedla Svobodová.

Přírodní kalamity a povodně svádějí také k pojistným podvodům. "Naše zkušenost ukazuje, že lidé se domnívají, že pojišťovna je v době velkého náporu škod méně obezřetná. Opak je ale pravdou. Ve většině takových případů jde o nadhodnocování ceny poškozených věcí," poznamenala.

fd rot