Nejvyšší pobídku, až 342,75 milionu korun, má obdržet plastikářská firma Fatra z Napajedel na Zlínsku. Společnost, která má velký závod také v Chropyni na Kroměřížsku, plánuje do rozvoje podniku investovat 1,391 miliardy korun a má vytvořit 126 míst. Výrobce zápustkových výkovků Kovárna VIVA chce investovat do rozšíření produkce ve Zlíně 701 milionů korun a dostal příslib pobídky až 175,25 milionu korun. Český průmyslový podnik hodlá přijmout 120 nových zaměstnanců.

Zlínský TAJMAC-ZPS, který je součástí mezinárodního holdingu sídlícího v Itálii, by měl od státu dostat 174,31 milionu Kč na investici ve výši 697,24 milionu korun. Společnost zabývající se vývojem, výrobou a prodejem obráběcích strojů dá práci až 35 novým lidem. Lisovna plastů Zelinger plast ze Zlína má vytvořit 42 nových pracovních míst. Do rozšíření výroby chce firma investovat 216,80 milionů korun, od státu by na to měla dostat 75,88 milionu.

Lakovna Hajdík se sídlem v Jablůnce na Vsetínsku postaví novou lakovnu. Na investici za 132 milionů se má stát podílet 35 procenty. Provozovna nabídne 50 nových míst. O dalších 20 míst se budou moci lidé ucházet ve společnosti KOVOKON z Popovic na Uherskohradišťsku, která se zabývá obráběním výrobků pro automobilový, letecký, elektrotechnický a strojírenský průmysl. Do rozvoje podniku hodlá firma investovat 162 milionů, pobídky mají pokrýt 56,70 milionu Kč.

Celkové počty dojednaných investic v ČR, tedy včetně těch, u nichž společnosti nepožádaly o investiční pobídky, zveřejní agentura později.

V předchozích letech pobídky směřovaly na investice hlavně do strukturálně postižených regionů. Nyní, kdy je nezaměstnanost v ČR na dosud nejnižší úrovni, už podle agentury není třeba, aby pobídky podporovaly vznik nových pracovních míst. "Soustředíme se teď na to, aby do Česka přicházely hlavně takové investice, které zvyšují přidanou hodnotu a technologickou úroveň. Na ty by se měly investiční pobídky více zaměřit," uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Příslib investiční pobídky od státu získalo loni 72 projektů investorů, celková výše pobídek dosáhla 12,5 miliardy Kč. Celkem české i zahraniční podniky loni plánovaly investovat v Česku více než 64 miliard Kč, nejvíce firmy z Nizozemska, Německa, Rakouska a USA. Pobídky jsou formou veřejné podpory, která slouží k motivaci zahraničních i tuzemských firem investovat do nových závodů nebo modernizace současných.