Ve srovnání s podpořenými investicemi v prvním pololetí loňského roku jsou ty letošní zhruba o polovinu vyšší. Loni zprostředkoval CzechInvest v kraji do konce června podporu pro investice za 111 milionů korun a ve firmě TOMS Technology by díky tomu mělo vzniknout 27 nových míst.

Příslib investiční pobídky od státu získalo letos v prvním pololetí v Česku 42 projektů za 26,6 miliardy korun. Celková výše pobídek by měla přesáhnout šest miliard korun. Vzniknout by díky tomu mělo podle CzechInvestu 4767 nových pracovních míst. Celkové počty dojednaných investic v ČR, tedy včetně těch, u kterých společnosti nepožádaly o investiční pobídky, zveřejní agentura později.

Největší podporu získaly projekty společností Labe Wood Štětí a Karsit Automotive ve Dvoře Králové, které každá plánují do rozšíření své výroby investovat 2,7 miliardy korun a dohromady vytvořit až 390 nových pracovních míst.

V Libereckém kraji získal příslib podpory jediný investor - výrobce tlumičů pérování a výfukových systémů pro osobní automobily Monroe Czechia Hodkovice nad Mohelkou, který chystá další rozšíření výroby. Firma, která podle informací z obchodního rejstříku uskutečnila v roce 2015 zakázky za téměř 6,57 miliardy korun, zaměstnává více než 540 lidí. Monroe Czechia je součástí skupiny Tenneco a v posledních letech do rozšíření výroby masivně investuje. Na nový projekt má přislíbenu podporu až do výše téměř 42 milionů korun.