"U stánkařů kontroloři nejprve inkognito zjišťovali, zda jde o podnikatele s vydanými autentizačními údaji, zda vydávají účtenky s povinnými údaji, odesílají údaje on-line Finanční správě a plní svoji informační povinnost vůči zákazníkům," uvedla Homolová. V osmi případech kontroloři zjistili závažné porušení zákonných povinností, v sedmi případech šlo o méně závažné porušování zákona.

Od spuštění EET v loňském prosinci do letošního 15. května provedl finanční úřad v kraji 2698 kontrol. Nedostatky zjistil u 367 provozoven, nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezasílání údajů nebo neumístění informačního oznámení.

Kontrola ČOI se na burze zaměřila hlavně na dodržování zákazu prodeje výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví. To se u žádného z 12 kontrolovaných stánků neprokázalo. Přesto ale inspektoři zjistili, že legislativu porušovalo všech 12 stánkařů. Kontrolovali stánky s textilem, smíšeným zbožím, drogerií, potravinami a domácími potřebami.

"Jedenáct prodávajících zcela opomenulo uvést ceny u výrobků v prodejní nabídce a v jednom případě byly v prodeji zjištěny výrobky - aerosolové rozprašovače, které nebyly označeny v souladu se zákonem o technických požadavcích na výrobky, když nebyly opatřeny informací v českém jazyce o extrémní hořlavosti výrobku," uvedl Fröhlich.

Na místě inspektoři uložili devět pokut v celkové výši 26.000 korun, ve třech případech budou zjištěné nedostatky předmětem správního řízení. "Vzhledem k vysoké míře zjištěných nedostatků bude Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách nadále pokračovat," uvedl mluvčí.