Štěpná reakce byla v reaktoru prvního bloku obnovena v pondělí, po 122 dnech. Do dnešních 07:00 se blok podle mluvčího dostal na 26 procent výkonu, naplno by měl fungovat do konce týdne.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Odstávka čtvrtého bloku potrvá 120 dní.

V prvním bloku vykonali specialisté během odstávky velký rozsah prací. Kromě výměny pětiny jaderného paliva za čerstvé uskutečnili 45 významných technických akcí, kontrolovali i tlakovou nádobu reaktoru. Uskutečnila se také modernizace centrální čerpací stanice, kvůli níž musely v elektrárně 50 dní stát dva bloky. Náročné bylo podle mluvčího rovněž ověření stavu generátoru, kvůli němuž muselo být těžké zařízení přepraveno do plzeňského závodu výrobce a pak zpátky do elektrárny.

Elektrárna potřebuje letos získat nové povolení provozu ke třem ze svých čtyř bloků; pro první blok už povolení má od loňského března. Aktualizovanou dokumentaci pro druhý blok Dukovan chtějí energetici předat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) do konce měsíce.