Index podnikatelské důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, v dubnu stoupl na 112,9 bodu ze 112,4 bodu v předchozím měsíci. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jeho dubnovou hodnotu podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 112,5 bodu.

"Německá ekonomika silně roste," uvedl šéf institutu Ifo Clemens Fuest. Průzkum ukázal, že podnikoví manažeři výrazně zlepšili hodnocení současných podmínek, jejich optimismus ohledně vývoje v příštích šesti měsících nicméně mírně polevil.

Průzkum byl proveden v první polovině dubna. Nezahrnuje tedy reakci na výsledek prvního kola francouzských prezidentských voleb, ve kterém zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let.

Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru. Německá vláda ale koncem ledna potvrdila, že letos počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta.