Největší počet bezpilotních letadel tvoří v sériově vyráběné stroje, které pro soukromé rekreační využití nepotřebují žádnou registraci. Ta je nutná tehdy, pokud je jejich majitel chce využít ke komerční činnosti, nebo pro zařízení s hmotností přes 20 kilogramů. Takto těžké stroje se ale vyskytují jen výjimečně. I v databázi ÚCL představuje největší skupinu strojů drony vážící od necelého jednoho kilogramu do sedmi kilogramů.

Mezi nejčastěji prodávaná zařízení patří v Česku výrobky čínské společnosti DJI, řekla ČTK manažerka nákupního portálu Heureka.cz Alexandra Čermáková. Vůbec nejprodávanější model je v tomto eshopu sedmikilový DJI Mavic Pro, který se dá v Česku pořídit zhruba od 30.000 korun. Dalšími modely mezi trojicí nejprodávanějších jsou o něco straší a o polovinu lacinější model Phantom 3 Standard od stejného výrobce a drobná 200 gramů vážící kvadroptéra Syma X5C s integrovanou kamerou, která se prodává za zhruba 1300 korun.

Část dronů pro český trh se vyrobí i v tuzemsku, jde ale o výrazně dražší zařízení, která se vyrábějí přímo na míru zákazníkům. Brněnská Robodrone Industries vyrobí ročně zhruba dvanáct strojů, uvedla Miroslava Pašková z marketingu firmy. Společnost se totiž nespecializuje na sériovou výrobu, ale vyrábí jednotlivá zařízení na zakázku podle potřeb konkrétních zákazníků. Tyto drony je potřeba vybavit například termokamerami, senzory na měření radiace a podobnými zařízeními, které musí komunikovat s ovládacími mechanismy stroje a zajistit přenos dat na zem.

Mezi významné zákazníky společnosti Robodrone patří mladoboleslavská Škodovka, nebo například Horská služba. Ta si objednala dron schopný pátrat po lidech zavalených lavinou. Kromě klasické kamery je tento stroj vybavený senzorem zachycujícím signály z lavinových vyhledávačů, uvedla Pašková. Další sérii menších dronů pouze s klasickou kamerou nyní firma pro horskou službu vyrábí.

cfr mal