"Akciové trhy prošly v polovině týdne mírnou korekcí. Ač o žádný výrazný pohyb nešlo, americké indexy v úterý poprvé po půlroce zaznamenaly denní poklesy přes jedno procento. Za poklesem nestala žádná zpráva, větší roli sehrál technický vývoj, kdy trh dlouho neprošel žádným poklesem a chyběl podnět k dalšímu růstu. Akciové indexy v Evropě ztráty postupně odmazaly a skončily týden bez větší změny, v zámoří nakonec zůstaly v mírně ztrátě. Teroristický útok v Londýně dopad na trhy neměl. Domácí burza se od globálního vývoje neodchýlila," popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Nejvíce ztratily na pražské burze v uplynulém týdnu akcie CME, které přišly o 3,16 procenta na 75 Kč. Mírně negativní zprávou byl prodej akcií jedním z členů managementu, nicméně pokles byl spíše důsledkem mírné korekce technologických akcií v USA. Naopak nejlépe se dařilo Unipetrolu (růst o 3,64 procenta na 228 Kč), kde investoři oceňují dobré hospodářské výsledky a návrat dividendy.

Pro obchodování na finančních trzích vidí Ryska příští týden několik faktorů. Trhy budou reagovat na výsledek hlasování o zdravotnické reformě v USA. Pokud by neprošla, odsune se zřejmě i termín daňové reformy, což je pro akciové trhy negativní. Dále budou o víkendu zasedat země kartelu OPEC spolu s dalšími producenty ropy a tématem bude naplňování nižších kvót na těžbu ropy. V polovině příštího týdne má britská premiérka Theresa Mayová oficiálně spustit vystoupení Velké Británie z EU. "Celkově se domníváme, že hlavně americké akcie mohu nyní projít korekcí vzhledem k nejistotě ohledně slíbených reforem v USA. Máme tak mírně negativní výhled na příští týden," odhadl.

fd mal