"S výsledky loňského roku jsme maximálně spokojeni. Nejvíce nás těší velikost portfolia, které od roku 2015 roste. Podařilo se nám to díky rozvoji energetických služeb," uvedl ředitel společnosti Miloň Vojnar. Dodal, že cílem firmy pro následující období je tento růst udržet. Pro letošní rok očekává firma tržby 6,5 miliardy korun a zisk 80 milionů korun.

Od Lumiusu kupovalo podle informací Operátora trhu s elektřinou (OTE) na konci loňského roku v Česku elektřinu 4143 a plyn 1995 odběratelů. Loni jim Lumius dodal 1,8 terawatthodiny (TWh) elektrické energie, meziročně o 0,2 TWh více. Proti roku 2015 loni vzrostl i objem dodávek plynu, a to o 0,1 TWh na 2,8 TWh.

Zástupce ředitele společnosti Martin Kročil zopakoval dřívější vyjádření, že firma se nehodlá zaměřit na prodej energií domácnostem. Na celkových dodávkách energií velkooběratelům v Česku se podle něj Lumius podílí 5,54 procenty u elektřiny a 6,42 procenta u plynu.

Podle informací serveru Euro.cz vlastník firmy zvažuje její prodej. "Oslovilo nás několik zájemců ze zahraničí i tuzemska. Aby dostali všichni stejnou šanci, vyhlásíme soutěž. Stane se tak po oznámení auditovaných výsledků hospodaření, které budeme mít k dispozici v březnu," řekl serveru Vojnar. Na základě výsledků soutěže se vlastník firmy Pavel Miklas rozhodne, zda společnost prodá, nebo si ji ponechá, uvedlo Euro.cz.

Lumius vznikl v roce 2002. Mezi jeho odběratele patří například Správa Pražského hradu, Česká televize, Kofola, Spolchemie, VUT v Brně, ČVUT v Praze či Automotive Lighting. Elektřinu a plyn firma nabízí také na Slovensku. Společnost také vlastní a provozuje dvě lokální distribuční soustavy.