Konsorcium získá v síti plynovodů podíl 61 procent. National Grid dostane v hotovosti 3,6 miliardy GBP a získá 1,8 miliardy liber na financování svého dluhu. V nové, holdingové firmě, která vznikne z divize plynovodů, bude National Grid vlastnit podíl 39 procent. Britská firma současně dodala, že by v budoucnosti mohla konsorciu prodat dalších 14 procent.

National Grid začala hledat kupce na divizi plynovodů před rokem. Dohoda by měla být dokončena v prvním čtvrtletí 2017 a schválit ho musí antimonopolní úřady. Prodej je pozorně sledovanou, ale také velmi kritizovanou událostí, protože se národní síť plynovodů dostane do zahraničních rukou. Zahraniční investice do britské infrastruktury jsou v poslední době podrobně zkoumané a premiérka Theresa Mayová letos naznačila, že vláda bude velmi obezřetná při schvalování zahraničních investic do významných infrastrukturních projektů, napsala agentura Reuters.

Divize plynovodů National Grid provozuje 132.000 kilometrů potrubí a dodává plyn zhruba 11 milionům odběratelů, domácnostem i firmám. Má téměř 5700 zaměstnanců, uvedl list The Guardian.

Konsorcium se nazývá Quad Gas Group. Jeho členy jsou Macquarie Infrastructure and Real Assets, Allianz Capital Partners, Hermes Investment Management, CIC Capital Corporation, Qatar Investment Authority, Dalmore Capital a Amber Infrastructure Limited/International Public Partnerships.