To platí například o jaderné elektrárně Temelín. "Ve společnosti ČEZ vyjednávání o případných úpravách mezd pro příští rok stále probíhá. V tuto chvíli bohužel nemůžeme být konkrétní," uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Průměrný plat v Temelíně podle něj převyšuje krajský průměr. "Je to dáno strukturou zaměstnanců i nároky, které jsou na ně kladeny. Polovina našich lidí má vysokoškolské vzdělání a vedle profesních dovedností musí prokázat i znalost řady přísných pravidel, například z oblasti radiační ochrany," uvedl Sviták.

Případné zvyšování platů nelze zcela vyloučit ani v českobudějovickém pivovaru Budvar. "Určí jej až výsledek kolektivního vyjednávání, které se odehraje v prvním čtvrtletí příštího roku," řekl ČTK mluvčí národního podniku Petr Samec. Dodal, že v současnosti je průměrná mzda v Budvaru vyšší než průměr v Jihočeském kraji.

Někteří zaměstnavatelé už v posledních týdnech letošního roku mzdy upravovali. Například společnost GW Jihotrans, která zajišťuje hromadnou dopravu, zvýšila zhruba o devět procent platy řidičů autobusů. Zaměstnává jich zhruba 650. "Je to dáno situací na trhu práce. Řidičů autobusů je nedostatek," uvedl generální ředitel společnosti Robert Krigar.

Také on připustil další nárůst mezd i v příštím roce. Řidiči autobusů usilují o to, aby jejich minimální plat činil 98 Kč na hodinu. Této hranice Jihotrans ještě nedosáhl. "Ale pokud bychom na tuto částku přistoupili, museli bychom být někým dotováni, protože bychom se dostali do ztráty," řekl Krigar.