"Podle našeho názoru je tento výsledek (britského referenda) klíčovou událostí, která povede k méně předvídatelné, méně stabilní a méně efektivní politické struktuře ve Spojeném království," uvedla S&P. Poukázala rovněž na zvýšené riziko odchodu Skotska ze Spojeného království.

Agentura ve své zprávě varovala také před riziky pro vývoj ekonomiky a veřejných financí. Upozornila i na ohrožení role britské libry jako mezinárodní rezervní měny.

Výhled ratingu Británie zůstává negativní, což znamená, že S&P může přikročit k dalšímu zhoršení. "Tento negativní výhled odráží rizika pro ekonomické vyhlídky, rozpočtovou výkonnost a roli libry jako rezervní měny, stejně jako rizika pro ústavní a ekonomickou integritu Spojeného království v případě dalšího referenda o nezávislosti Skotska," uvedla agentura.

S&P již v pátek varovala, že předpokládaná politická, finanční a ekonomická rizika spojená s odchodem z EU zřejmě povedou ke zhoršení ratingu Británie. Konkurenční ratingové agentury Fitch Ratings a Moody's Investors Service snížily rating Británie ze stupně AAA už dlouho před začátkem kampaně k referendu.

Fitch Ratings dnes navíc přikročila k dalšímu snížení britského ratingu, a to o jeden stupeň na AA z AA+. Varovala rovněž, že by v budoucnosti mohla hodnocení opět zhoršit.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.