"Pokles zisku je do značné míry způsobený změnou účetních postupů, což je jednorázová změna," komentoval výsledky analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Taktéž výrazně poklesl zisk z poplatků, jelikož konkurence na finančním trhu je silná a klienti požadují bankovní produkty s nízkými poplatky. Důležitý je údaj o růstu objemu úvěrů meziročně o 6,5 procenta, dodal.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 snížil o 46,8 procenta na 0,6 miliardy korun. Bance se ale podařilo pokles částečně kompenzovat navýšením zisku z cizoměnových operací.

Provozní zisk se oproti loňským třem měsícům snížil o 14,4 procenta na 5,1 miliardy korun. Ve srovnání s posledním čtvrtletím 2015 se provozní zisk zvýšil, a to o 2,4 procenta.

Celkové provozní náklady se snížily o 1,2 procenta na 4,4 miliardy korun. "A to navzdory rostoucím nákladům na informační technologie ve spojení s pokračující digitalizací banky a rostoucím požadavkům bankovní regulace," uvedla banka. Tyto vyšší náklady se podařilo vykompenzovat nižší platbou do Fondu pojištění vkladů.

"Klesající úroková marže a poplatky znamenají, že banka bude v nejbližších měsících hledat jiné cesty, jak zvýšit ziskovost. Jednak bude tlačit na vyšší využití technologií a digitalizace a pak bude klientům nabízet produkty s vyšší cenou," míní Tomčiak.

Bilanční suma banky se zvýšila o 7,8 procenta na 997,2 miliardy korun, v porovnání s loňským 1. čtvrtletím se změnila struktury aktiv. Zvýšil se objem poskytnutých úvěrů klientům, vkladů u centrální banky a aktiv držených do splatnosti. Snížil se objem realizovatelných finančních aktiv a investičního majetku. Na pasivní straně bilance se zvýšily klientské vklady, mezibankovní vklady a objem vlastního kapitálu. Snížil se objem vlastních emitovaných cenných papírů.

Objem portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 574,3 miliardy korun. Podle předsedy představenstva ČS Tomáše Salomona právě silný růst úvěrů a zlepšující se kvalita portfolia pozitivně ovlivnily úroveň čistého zisku. "Byli jsme efektivní i v řízení nákladů, a to přes rostoucí výdaje do digitalizace banky. Dlouhodobá důvěra klientů se projevila na přílivu vkladů," uvedl.

Konkurenční Komerční bance klesl čistý zisk v 1. čtvrtletí meziročně o 16,3 procenta na 2,9 miliardy korun. Ovlivnily ho odvody do krizového fondu a Fondu pojištění vkladů. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, vykázala v 1. čtvrtletí čistý zisk 7,4 miliardy korun. Bance vzrostl objem poskytnutých úvěrů, ale klesl čistý úrokový výnos.