Index aktivity ve zpracovatelském sektoru eurozóny stoupl v dubnu na 51,7 bodu z březnových 51,6 bodu. Pokud je index nad 50 body, signalizuje růst aktivity.

Průzkumy z jednotlivých zemí s eurem nabízejí smíšený obrázek širší ekonomiky. Zpracovatelský sektor v dubnu výrazně rostl v Itálii a ve Španělsku. Z Německa přišly známky zotavování, ve Francii ale aktivita ve zpracovatelském sektoru klesla nejrychleji za poslední rok.

Průzkum podle hlavního ekonoma společnosti Markit Chrise Williamsona naznačuje "bezkrevnou" rychlost růstu výroby ve zpracovatelském sektoru.

"Data z průzkumu proto zatím neposkytují žádné známky, že podpůrná opatření Evropské centrální banky nebo slabší euro napomáhají oživení zpracovatelského sektoru přinejmenším v eurozóně jako v celku," uvedl podle agentury Reuters.

ECB zřejmě nepotěší dílčí údaje z průzkumů, podle kterých průmyslové podniky opět výrazně zlevňovaly, aby získaly nové zakázky. Index výstupních cen zpracovatelských podniků sice stoupl na 47,4 bodu z březnových 47,1 bodu, i tak jde ovšem o druhou nejnižší úroveň od začátku roku 2010. Dílčí index měřící produkci klesl na 52,6 bodu z 53,1 bodu v předešlém měsíci. Markit v prvním odhadu očekával hodnotu 52,5 bodu.

Páteční data evropského statistického úřadu Eurostat ukázala, že spotřebitelské ceny v eurozóně se v dubnu meziročně snížily o 0,2 procenta. Země platící eurem se tak vrátily do deflace. Dlouhodobým cílem ECB je návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům.