Ekonomové oslovení touto agenturou předpokládali, že spotřebitelské ceny se podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie v prosinci zvýší o 0,4 procenta.

Za celý loňský rok klesla harmonizovaná míra inflace v Německu na 0,1 procenta. Je to její nejnižší údaj od roku 1995, kdy statistici začali údaje v této formě sestavovat.

ECB loni v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů a dalších aktiv. Banka původně předpokládala, že tento program bude uskutečňovat do září tohoto roku. V prosinci ale program prodloužila minimálně o půl roku, do konce března 2017.

Nákupy cenných papírů sice snížily výnosy dluhopisů, kritici ale namítají, že neudělaly nic s inflací. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v listopadu sice zrychlilo na 0,2 procenta z říjnových 0,1 procenta. Cílem ECB ale je mít meziroční růst spotřebitelských cen těsně pod dvěma procenty.