Přerovská radnice měla od roku 2009 na linkovou dopravu uzavřenu smlouvu s firmou Slovenská autobusová doprava Trnava. Ta ji ale v polovině roku 2011 vypověděla. Zástupci firmy totiž prý po roce a půl zjistili, že nemohou jako zahraniční dopravce podle českých zákonů tuto službu provozovat, neměli potřebné povolení. Město pak vybralo novou firmu podle zákona o službách, svůj postup zdůvodnilo mimořádnou situaci, která nastala. Smlouvu podepsalo s Dopravní a logistickou společností Přerov, která je dceřinou společností SAD Trnava.

Podle antimonopolního úřadu ale město mělo postupovat podle zákona o veřejných zakázkách, v nejlepším případě také na zakázku vypsat otevřené řízení. Při stanovení výše pokuty úřad přihlédl k tomu, že radnice zcela vyloučila soutěž. "Nezákonné omezení principu soutěže, na němž je zadávání veřejných zakázek založeno, je považováno za nejzávažnější porušení zákona," uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Současné vedení radnice, které bylo v době výběru provozovatele MHD v opozici, sice rozhodnutí respektuje, ale zvažuje podání správní žaloby. "Budeme rozhodnutí analyzovat, a pokud najdeme opěrný bod, tak zvážíme podání správní žaloby k příslušnému soudu," řekl dnes ČTK přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Dopravní a logistická společnost provozovala MHD ve městě v takzvaném nouzovém režimu více než dva roky. Radnice mezitím vyhlásila tendr na zajištění MHD na dobu dalších deseti let. Vyhrála jej stejná firma, se kterou město podepsalo smlouvu loni v březnu. Provozování dopravy má firma zajistit za 136,8 milionu korun bez DPH, což je o zhruba sto milionů korun méně, než se původně předpokládalo. Podle současného vedení radnice je cena podhodnocená. Bývalé vedení radnice to však popíralo.

Problémy však podpisem smlouvy neskončily. Loni na podzim vyhlásili řidiči stávkovou pohotovost kvůli zvýšení hodinové mzdy. Únorovou stávku se nakonec podařilo zažehnat, mzda jim byla zvýšena. Na jaře podal dopravce žalobu na město. Důvodem sporu je rozdílný výklad smlouvy, a tím i rozdílný pohled na vyplacení peněz. Nedávno se vyostřil spor mezi dopravcem a městem kvůli nižšímu vyplacení záloh za červen.