Celkové příjmy rozpočtu dosáhly k 30. červnu 640,8 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 51,7 miliardy, tedy o téměř devět procent. Výdaje státní kasy sice také v porovnání s loňskem stouply, ale pouze o 30,6 miliardy na 618,2 miliardy korun, tedy zhruba o 5,2 procenta.

Na meziročním zlepšení hospodaření se podle MF pozitivně projevily především vyšší příjmy, zejména meziroční růst příjmů peněz z EU o 49 miliard Kč, případně vyšší příjmy z pojistného na sociální zabezpečení (o deset miliard Kč) a vyšší inkaso daní z příjmů právnických osob (o 4,3 miliardy korun). Tyto faktory tak převýšily vliv meziročního růstu celkových výdajů, na který působí zejména vyšší čerpání prostředků určených na spolufinancování společných programů EU a ČR.

Celkové příjmy negativně ovlivňuje zkreslení dané vysokou srovnávací základnou počátku roku 2014, projevující se zejména nižším inkasem DPH (pokles o 5,3 miliardy na 106,2 miliardy) a inkasem spotřební daně z tabákových výrobků (pokles o 4,2 miliardy Kč). V roce 2014 navíc došlo k mimořádnému příjmu z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE ve výši 8,5 miliardy Kč, který se v letošním roce opakovat nebude.