Asi 60 lidí, jejichž blízcí byli s největší pravděpodobností na ztroskotaném plavidle, se sešlo před vchodem do cestovní kanceláře Xiehe Travel Agency v Šanghaji a s pláčem prosili o zprávy o pasažérech. Na dveřích ale našli jen vzkaz, že vedoucí představitelé společnosti nejsou přítomni, protože řeší následky katastrofy.

Místní činitelé nakonec skupinu lidí odvedli na vládní úřad, kde je vyzvali, aby počkali v čekárně. Ani zde se ale příbuzní informací nedočkali a nakonec došlo ke strkanicím mezi čekajícími a úředníky.

"Je půl páté odpoledne (místního času) a nevíme nic kromě toho, co jsme slyšeli ze zpráv v médiích. Máme strach," stěžoval si 56letý Čang Jing-li, jehož bratr a manželka byli na lodi. Mnozí příbuzní se o neštěstí dověděli z televize.

Výletní plavba začíná ve městě Nanking nedaleko Šanghaje a pokračuje 11 dní proti proudu řeky až do jihozápadního města Čchung-čching. Plavidlo přitom zastavuje v malebných a historicky zajímavých lokalitách.

Záchranářům se podařilo dostat na břeh jenom hrstku lidí, mezi nimiž byla i pětašedesátiletá žena. Záchranáři pro ni přinesli dýchací zařízení a naučili ji v rychlosti, jak ho má použít ještě ve chvíli, kdy byla uvnitř lodě. "Ta stará paní má velkou vůli a pochopila to velmi rychle. Po dvaceti minutách se objevila na hladině a mohli jsme ji zachránit," řekl jeden ze záchranářů.

Do bezpečí se zatím podle agentury AP dostalo 15 lidí a šest je potvrzeno mrtvých. Mezi těmi, kdo se zachránili, byl průvodce Čang Chuej, jemuž se podařilo dostat se z lodi ještě s kolegou. Agentuře Nová Čína řekl v nemocnici, kam ho ráno dopravili, že v pondělí večer začalo silně pršet a voda se dostala i do kabin. Lidé začali rychle uklízet z palub přikrývky a přenosné televize a mnozí se už uložili k spánku. Po stolech se začaly kutálet sklenice a pak se loď velmi rychle převrátila na bok.

Třiačtyřicetiletý Čang je neplavec, ale podařilo se mu rychle si navléci záchrannou vestu. Vodou byl pak unášen celou noc a na břeh se mu podařilo dostat se, když se zachytil větví. "Dopadaly mi na tvář dešťové kapky, které byly jako kroupy. Říkal jsme si: ´Vydrž ještě chvíli´," popsal svou záchranu Čang. Zpočátku, když byl ještě blízko plavidla, slyšel křik dalších lidí, kterým se asi podařilo dostat se ven, ale později hlasy slábly. Jeho našli na břehu velmi daleko od lodě.

Na lodi bylo 458 cestujících a členů posádky, zachránit se zatím podařilo necelou dvacítku z nich. Potvrzeno je šest mrtvých.