Člen výkonné rady ECB Benoit Coeuré během večeře se zástupci hedgeových fondů, představiteli akademické obce a bankéři minulý týden v pondělí prohlásil, že ECB v příštích týdnech zrychlí nákupy dluhopisů, kterými podporuje hospodářský růst v eurozóně.

Když ECB následující den zveřejnila jeho projev na internetu, euro se prudce propadlo, zatímco akcie a ceny dluhopisů poskočily vzhůru. Mnoho investorů poté vyjádřilo obavy, zda ECB postupovala správně.

Jejich řady nyní podle Reuters rozšířila Emily O'Reillyová, která v dopisu prezidentu ECB Mariu Draghimu žádá "podrobné vysvětlení tohoto případu". ECB by podle ní měla rovněž popsat opatření, která podnikla, aby se vyhnula opakování něčeho podobného v budoucnosti. Banka by měla svou odpověď zveřejnit do dvou týdnů.

Evropský ombudsman vyšetřuje stížnosti týkající se nesprávného úředního postupu institucí a orgánů Evropské unie. O'Reillyová odpověď po ECB vyžadovat nemůže. Tím, že se na banku obrátila veřejně, ale na ECB vyvíjí tlak, aby odpověděla. Mluvčí banky již sdělil, že tak učiní, napsal Reuters.

ECB uvedla, že za zpožděním mezi projevem a jeho zveřejněním stojí "procedurální chyba". Banka také již přestala novinářům posílat připravené texty projevů, kteří o nich mohli napsat až ve stanoveném čase.

O'Reillyová dnes mimo jiné v jiné souvislosti informovala o začátku vyšetřování takzvaných trialogů. Do konce září chce slyšet, jakým způsobem evropské instituce informují o svém vzájemném vyjednávání nad konečnou podobou legislativních návrhů.