"Je tam množství (koliformních bakterií), které se nesmějí vyskytovat ve vodovodní síti a které může vyvolat potíže," řekla ČT Jágrová. Situace podle ní ale není nijak dramatická.

Ředitel PVK Petr Mrkos ČT řekl, že minulý týden se v oblasti pracovalo, zřejmě je tam slepá přípojka, kterou se dostaly nečistoty do sítě. I kdyby se podle ředitele podařilo vodovod vyčistit dnes či v úterý, kvůli délce laboratorních testů, které to mají ověřit, budou podle něj opatření v Dejvicích trvat nejméně do středy. Podle Mrkose totiž nejpozději ve středu budou mít vodohospodáři od hygieniků potvrzeno, že vodu lze znovu uznat jako pitnou.

Náhradní zásobování vodou v oblasti aktuálně zajišťuje 50 cisteren, které do ulic nechaly přistavit Pražské vodovody a kanalizace v reakci na informaci o zvýšeném výskytu průjmových onemocnění v oblasti. Vodohospodáři po zjištění možné závadnosti vody už v neděli odebrali velkou škálu vzorků ze zasažené sítě, zvýšili chlorování na vodojemu Andělka, ze kterého je zásobována zasažená oblast, a po celý den a noc proplachovali vodovodní síť.

Jágrová už v neděli uvedla, že předběžné výsledky ukazují, že příčinou potíží obyvatel jsou pravděpodobně koliformní bakterie. Odbornou pomoc do neděle vyhledalo asi 130 lidí. Zdravotní problémy, které závadná voda způsobila, podle mluvčích okolních nemocnic nejsou vážné. Třeba na střešovickou nemocnici se o víkendu obrátily desítky lidí se zažívacími problémy, pacienti ale nemuseli být hospitalizováni.

Opatření související se špatnou kvalitou vody v Dejvicích a Bubenči se týká 32.000 lidí. Lokalita je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, GoetHeho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.