Z hlubinného dolu se v letech 1972 až 1993 vytěžilo zhruba devět milionů tun rudniny. Věž spojená s šachetní budovou byla nad hlavní těžební jámou, sloužila pro dopravu vytěženého materiálu i horníků. Původně se zvažoval odstřel věže, postupné rozebírání je ale bezpečnější. Při odstřelu by podle Kašpara hrozilo, že otřesy ovlivní výšku zásypu v bývalé těžební jámě nebo dokonce naruší takzvaný ohlubňový poval, což jsou betonové desky v ústí jámy. "Postupné rozebírání věže navíc umožní zachování vybraných prvků pro budoucí památník," vysvětlil Kašpar. Zachovat by se tak například mohly lanovnice. Památník by se měl stát jedním ze zastavení na plánované uranové naučné stezce.

Hamr I je posledním nezlikvidovaným dolem po uranové těžbě, která v této lokalitě probíhala v letech 1966 až 1996. Doly zaměstnávaly až 6900 lidí, nešetrná těžba ale způsobila rozsáhlé škody v krajině. Chemickou těžbou poblíž Stráže pod Ralskem bylo kontaminováno přes 370 milionů metrů krychlových podzemních vod na ploše 27 kilometrů čtverečních. Odhaduje se, že vyčištění území potrvá až do roku 2027 a bude na to potřeba asi 50 miliard korun.

Sanace bývalého dolu Hamr I, kde se vytěžilo asi 10.600 tun uranu, začala už v roce 1995, dva roky po jeho uzavření. Likvidace podzemní části dolu skončila v roce 2002 zásypem jam. Povrchové stavby se odstraňují od minulého září. "V současné době je zlikvidováno 65 z 97 stavebních objektů," uvedl Kašpar. Na zbourání čeká i dominanta areálu, 82 metrů vysoký komín. "V jeho případě se použije odstřel," poznamenal náměstek. Na odstranění všech staveb bude potřeba skoro 620 milionů korun, z toho evropská dotace pokryje téměř 288 milionů. "Likvidace celého areálu potrvá zhruba do listopadu letošního roku," dodal Kašpar. Části kontaminované radiací budou uloženy do odkaliště.

Další tři roky bude firma bývalý důl na ploše 33 hektarů monitorovat. Pokud nebudou koncentrace kontaminantů růst, Diamo začne území rekultivovat. Částečně důl zalesní, část je určena pro zástavbu. Rekultivace by letos měla začít v jiném bývalém uranovém dolu, který už byl zlikvidován. Práce za 150 milionů korun na dolu Křižany skončily už před třemi lety. V současnosti se likviduje i chemická úpravna ve Stráži pod Ralskem, kde se zpracovával vytěžený uran. Jde o projekt za 580 milionů korun, který je také podpořen evropskou dotací.