"Státní energetická koncepce je závazná pro výkon státní správy v oblasti nakládání s energií," citoval Topolánek část novely zákona, která by měla začít platit od začátku prázdnin. "Pokud tedy koncepci neschválíme do 1. července, tak bychom měli závazně používat tu z roku 2004," uvedl Topolánek. Upozornil, že v dnes platné koncepci mimo jiné stojí, že stát bude preferovat optimální využití všech vytěžitelných zásob hnědého a černého uhlí.

Na schválenou koncepci podle něj musí navazovat surovinová politika a horní zákon, aby se mohlo vůbec začít diskutovat o prolomení takzvaných těžebních limitů. "Nikdo nevymyslí lepší, nejsme s ní plně spokojeni, ale myslíme si, že by se měla schválit urychleně," dodal k připravované koncepci Topolánek.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes označil koncepci "za přenošené dítě", uvedl, že podle jeho informací předloží ministerstvo průmyslu (MPO) materiál do vlády do konce června. Brzké schválení energetické koncepce podpořila také stínová ministryně životního prostředí Kateřina Konečná (KSČM).

Projednávání koncepce bylo v prosinci přerušeno, protože podle některých ministrů dostatečně neřešila otázku zachování či prolomení těžebních limitů v Ústeckém kraji. MPO následně představilo čtyři varianty toho, jak s limity naložit. Vedle jejich úplného prolomení, úplného zachování, nebo uvolnění pouze v dole Bílina, kde těží Severočeské doly ze skupiny ČEZ, je ve hře varianta posunutí limitů v Bílině a částečně i v dole ČSA, kde těží Severní energetická.

Právě poslední variantu, která by znamenala zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně podporuje ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). V současné době si ministerstvo nechává zpracovat nezávislou studii, která má určit, zda se těžba za limity stanovenými v roce 1991 vyplatí. Podobnou studii, si nechal zpracovat i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vyšlo z ní, že stát by měl prolomit limity pouze na dole Bílina.

Prolomení limitů v dole Bílina dnes podpořil i Topolánek. Brabec zopakoval svůj dřívější názor, že i on si umí za jistých okolností představit prolomení Bíliny, z nezávislých studií ale musí být podle něho nejdříve jasné, že je zdejší uhlí potřeba a bude se vědět, kam bude použito.

Úplné prolomení podporují těžaři, proti jakýmkoliv úpravám jsou naopak ekologické organizace a starostové některých severočeských obcí, například Horního Jiřetína či Hory Svaté Kateřiny.

ASEK obsahuje šest základních variant dlouhodobého vývoje české energetiky do roku 2040. Nejpravděpodobnější vývoj je obsažen ve variantě nazvané optimalizovaný scénář, která mimo jiné předpokládá, že primárním energetickým zdrojem by se mělo stát jádro, následované zemním plynem a ropou.