"Jsme znepokojeni signály o narůstající nespokojenosti s Českou televizí, týkající se způsobu jejího financování, objektivity jejího zpravodajství, stejně jako programové skladby vysílání," napsala Dilia v dopise, který má ČTK k dispozici. Veřejnoprávní televizi podle Dilie nelze hodnotit jen podle úrovně zpravodajství, ČT je také o největším českým producentem dramatických, dokumentárních a zábavných děl.

Česká televize se v poslední době stala terčem kritiky politických kruhů. Vedle Hradu, který kvůli neodvysílání tiskové konference prezidentova mluvčího podal stížnost vysílací radě i Radě ČT, kritizoval údajné manipulování některých reportáží předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. V legislativním procesu se rovněž objevila novela senátora a předsedy Strany práv občanů Jana Veleby, která má za cíl změnit způsob placení koncesionářských poplatků. Její projednávání je zatím přerušeno.

Agentura uvedla, že je jako zástupce autorů s ČT v "objektivně nutném a permanentním sporu", přesto míní, že by současnému managementu měla být poskytnuta doba i důvěra k proměně televize v moderní a stabilní instituci. "Není nic horšího, než když se vedení velkých právnických osob často mění, a tím se neustále mění i pracovně-právní poměry," píše se v listu, který obsahuje například i doporučení zachovat současné financování pomocí poplatků.

Herecká asociace označila ČT za jeden z předpokladů fungující demokracie a součást českého kulturního bohatství. "Atmosféru, ve které někteří významní veřejní představitelé verbalizují hrozby vůči nezávislosti České televize, vnímáme jako společensky nebezpečnou. Jsme svědky mocenského nátlaku politických a byznysových skupin na oslabení či přímou likvidaci nezávislosti médií veřejné služby," uvedla Herecká asociace.