Silný vítr ztěžuje situaci už třetí den, Drážní inspekce dnes ČTK informovala, že od pondělí do dnešního rána eviduje 17 srážek vlaku se stromem. Zraněn nebyl nikdo, celková škoda je odhadem více než milion korun. Dvě třetiny těchto nehod se staly v úterý. "Tak vysoký počet srážek vlaku se stromem během jednoho dne je zcela výjimečný - v minulém roce se událo nejvíce pět srážek vlaku se stromem za den," uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal.

V noci na dnešek popadaly stromy zejména na koleje v Plzeňském kraji. Některé tratě zůstávají mimo provoz už od úterý. V Jihočeském kraji jde o úsek mezi Rybníkem a Horním Dvořištěm, Vyšším Brodem klášterem a Rybníkem a Českými Budějovicemi a Černým Křížem. Problémy přetrvávaly také v Královéhradeckém kraji na trati z Doudleb nad Orlicí do Rokytnice v Orlických horách. Dnes ráno tam byl ale provoz obnoven.

Drážní inspekce už letos eviduje 37 srážek vlaku se stromem, přičemž tyto nehody si vyžádaly jedno vážné zranění a odhadovaná škoda přesáhla tři miliony korun. V tomto roce tak již podle mluvčího inspekce přesáhl počet srážek vlaků se stromy polovinu počtu těchto případů za celý loňský rok.