Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kino nad Prahou? Letní večery můžete u filmu strávit na střeše Veletržního paláce

Kino nad Prahou? Letní večery můžete u filmu strávit na střeše Veletržního paláce.
Kino nad Prahou? Letní večery můžete u filmu strávit na střeše Veletržního paláce.  (Autor: Petr Novotný)
Autor: ČTK - 
21. června 2016
13:55

Na střeše Veletržního paláce v Holešovicích začíná dnes opět fungovat letní kino. Po loňském zkušebním srpnovém promítání budou moci letos návštěvníci film v jeho tradiční formě sledovat po celé léto. Připraveno je 24 projekcí z 16 či 35milimetrového filmového pásu. Program nabízí české i zahraniční snímky – Nejistou sezónu, Jízdu, Zvětšeninu, E. T. Mimozemšťana nebo Zbytečnou krutost. Promítají se originální filmové pásy z přenosných promítaček.

V úterý a ve středu se začíná ve 22:00, postupně, jak se budou zkracovat dny, se bude začínat dříve, program a informace jsou na webu. Projekce zajišťuje s Národní galerií spolek Postřeh, který provozuje pojízdné kino Biograf 16. Filmy pouštějí zkušení promítači s certifikací pro práci s klasickým filmem i novými technologiemi a pomáhají studenti AVU a FAMU. Vstupenky lze rezervovat vždy v den projekce od 12:00 na stránce http://praha.postreh.com/rezervace, zbylé lístky se prodávají na místě.

Úvodní večer patří mysterióznímu dramatu s prvky sci-fi Svět podle Prota, který v americko-německé koprodukci natočil v roce 2001 Iain Softley. „Dokonale mystifikující film stojící na pomezí sci-fi a psychologického dramatu. Velmi chytře napsaný scénář, neboť každá interpretace je možná. A samozřejmě Kevin Spacey na vrcholu své herecké slávy,“ uvádějí o snímku pořadatelé.

Ve středu se bude promítat koprodukční drama Lea režiséra Ivana Fíly. Autor ho 20 let od jeho vzniku uvede osobně. Psychologický a poetický film s hudbou Petra Hapky a kamerou Vladimíra Smutného vypráví příběh dívky oněmělé následkem traumatu ze smrti matky, která nachází cestu ze svého uzavřeného světa až díky soužití se svým mužem, zprvu zahořklým a hrubým, s nímž ji spojují vzpomínky na temnou minulost. Leu hraje Lenka Vlasáková, samotářského bavorského umělce, který na porevolučním Slovensku uplatňuje restituční nároky a dívku získá od místního sedláka jako náhradu, německý herec Christian Redl.

Ve Veletržním paláci bylo kino od jeho počátku, nejprve jako Kino Favorit, od roku 1935 jako Kino Veletrhy. Sál byl v podzemí, po požáru se ale jeho prostory neobnovily. Teprve před několika lety začaly podzemní prostory sloužit divadlu, opravené ale nejsou. Terasa Veletržního paláce před ničivým požárem sloužila jako kavárna, v poslední době bývá využívána pouze výjimečně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi