Outsider umělecké komunity, ale zároveň průkopník a inovátor na poli propagační grafiky. To byl Zdenek Rykr, autor designů pro obaly čokolád, které se vyrábí dodnes v téměř nezměněné podobě. Ve 20. a 30. letech minulého století tak díky Rykrovi vznikla mimo jiné legendární vizuální podoba značky Orion.

Rykra v jeho 21 letech čokoládovna Orion přijala v roce 1921, krátce po válce, kdy se v mladé Československé republice začaly zlepšovat podmínky pro rozvoj čokoládovnického průmyslu. A tím, že přijali mladého, byť nezkušeného, zato talentovaného malíře a grafika Rykra, určitě neprohloupili. Rykr už ve stejném roce stvořil slavnou hvězdu, kterou zná každé malé dítě i dnes, hvězdu Orion. Zdenek Rykr se postaral o vizuální podobu všech čokolád i celého výrobního závodu.

„V roce 1921 zahájila s Rykrem spolupráci První česká akciová společnost továren na orientálské cukrovinky a čokoládu, dodnes známá pod značkou Orion. Firma díky němu získala prestižní ceny na  světových  výstavách – v roce 1929 v Barceloně, v roce 1935 v Bruselu či o rok později v Paříži,“ říká Torben Emborg, generální ředitel švýcarské společnosti Nestlé, jejíž součástí je Orion od roku 1992.

Kofila a rok 1923

Jednou z prvních čokoládových tyčinek s rukopisem Zdenka Rykra byla dodnes známá Kofila. Obal Kofily Rykr vytvořil v roce 1923. Mouřenína, který sedí na jejím žlutém obalu, můžeme na lahodné čokoládě v nezaměnitelné kombinaci s kávou spatřovat dodnes. Na výstavě v Národní galerii v Praze, která se koná od 27. května do 28. srpna, ale uvidíte mnohem víc retro obalů, které nejen pro Orion Rykr nakreslil.

Design Kofily byl zapsán k ochraně 9. května 1923 a v téměř nezměněné podobě byl využíván až do roku 1990.
Autor: Národní galerie v Praze
Výstava v Národní galerii také představuje obsáhlý soubor Rykrových obrazů, soch, kreseb a dalších výtvarných děl, stejně jako desítky grafických prací a materiály dokumentující umělcův pracovní i soukromý život. Navzdory řadě úspěchů byla Rykrova tvorba za jeho života tvrdě kritizována. „Je zajímavé sledovat, jak byla Rykrova díla aktuální tehdy a jak jsou stále aktuální dnes,“ říká autor a kurátor výstavy Vojtěch Lahoda. Termín konání: 27. května až 28. srpna 2016

Místo konání: Národní galerie v Praze – Veletržní palác

Vstupné na výstavu:

Základní 150 Kč

Snížené 80 Kč

Rodinné 300 Kč

Základní vstupné v kombinaci se vstupenkou do Veletržního paláce 300 Kč

Snížené vstupné v kombinaci se vstupenkou do Veletržního paláce 150 Kč

Zdenek Rykr

Zdenek Rykr se narodil 26. října 1900 v nádražní budově v Chotěboři. V sedmi letech se s rodiči přestěhoval do Kolína, kam byl přeložen jeho otec, drážní revident. Zde prožil školní a studentská léta. Po maturitě na reálném gymnáziu nebyl přijat na AVU, a tak si zvolil filozofickou fakultu s obory dějiny umění a klasická archeologie, které zakončil v roce 1924 doktorátem. Avšak stále se výtvarně zdokonaloval jako samouk.

Dobrovolně ukončil svůj život skokem pod rychlík na Barrandově dne 15. ledna 1940. Důvodem mohla být obava, aby se nedostal do rukou gestapa. Nebyly však nalezeny doklady, které by tento jeho krok objasňovaly. Jeho manželkou byla prozaička a publicistka Milada Součková (1899–1983).