Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muchův vnuk vyzval Prahu, ať vrátí Slovanskou epopej. Vadí mu turné po Asii

Autor: ČTK, sou - 
18. března 2016
10:10

Vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha poslal Praze předžalobní výzvu, v níž žádá vrácení cyklu obrazů Slovanská epopej. Podle serveru Aktuálně.cz John Mucha v dokumentu z poloviny února argumentuje tím, že Praha stále nesplnila podmínku daru a nepostavila pro epopej vlastní galerii. Vadí mu i to, že dvacítka velkoformátových pláten má příští rok vycestovat na turné po Asii. Podle Muchy hrozí, že se při cestě může epopej poškodit.

„Můj dědeček ji vytvořil, aby ji daroval Praze a národu, ne aby někde cestovala,“ řekl Aktuálně.cz John Mucha. Malíř obrazy věnoval Praze v roce 1913.

„Chce předběžné opatření, aby epopej nemohla jet do Japonska a do Číny. My si ale myslíme, že to nemůže udělat,“ reagoval pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Muchův dopis už zkoumají magistrátní právníci, kteří podle Wolfa diskutují s Muchovými advokáty. Argumenty malířova vnuka ale zpochybňuje. „Tvrdí, že Praha nemá na epopej nárok, protože nesplnila podmínky odkazu. Což my rozporujeme, protože nikde v tom odkazu není, že to musí být nově postavená budova,“ uvedl Wolf. Považuje za logické i to, že má epopej vycestovat, protože v zahraničí bude podle něj dobře propagovat Českou republiku a Prahu.  

Praha jedná o návratu epopeje na Moravu 

Slovanská epopej, která je nyní vystavena ve Veletržním paláci, má za necelý rok vyjet do několika asijských zemí. Do Česka se vrátí zřejmě nejdříve v roce 2019, ale jinam než do výstavních prostor Národní galerie.

Vedení Prahy hledá místo, kde plátna následně uložit. Na žádost Moravského Krumlova hlavní město zároveň jedná o možnosti návratu epopeje na Moravu

Stěhování děl do Prahy v roce 2011 vyvolalo vlnu nevole. Proti se postavil Moravský Krumlov, kde bylo Muchovo dílo vystaveno desítky let, vedení Jihomoravského kraje, tisíce lidí i John Mucha.  

Malířův vnuk tvrdí, že epopej by se mohla vrátit do Moravského Krumlova, který se postupně opravuje. „Když to vyhraju, dáme to do Krumlova a uděláme z něj muchovské centrum. Ta sbírka je hrozně velká, není to jen těch dvacet pláten. Nedaleko je Vídeň, Bratislava, nemusí být vše v Praze,“ dodal John Mucha. 

Epopej byla nejdříve umístěna v Krumlově. Po dlouhých soudních tahanicích ji ale přestěhovali do Národní galerie v Praze:

lobotom ( 13. dubna 2016 19:18 )

Úplně všem jde jen o prachy, vytřískat z toho zisk bez hnutí prstu, o nic jiného v tomhle zrůdném parazitoidním režimu nejde.

majojo ( 18. března 2016 20:15 )

Neumíte číst. Kde bylo psáno, že jsem si jistá? A vy jste normální hulvát a , pokud prominete, vůůůl.

ellenic ( 18. března 2016 19:39 )

John Mucha má pravdu , tak velká plátna mohou být během turné poškozená, klimatické změny, manipulace při dopravě a instalování a jiné problémy . Měli nechat Slovanskou epopej v Moravském Krumlově a byl by klid. Neřešte Prahu nebo Moravský Krumlov, Praha má své Galerie plné obrazů, byly obrazy v Moravském Krumlově, byly, tak ať tam jsou nadále .

majojo ( 18. března 2016 18:43 )

Ale no tak tomu vnoučkovi ty obrazy vraťte - restaurovat je na vlastní náklady a postavit pro ně svatyni pro něj bude hračka. Nebo bude dojit český stát, protože zanedbali péči o obrazy, nebo je střelí nějakému Amíkovi a slehne se po nich zem. Ale hlavně: NEBUDOU v Praze.

majojo ( 18. března 2016 18:39 )

Nejsem si jistá, že Johnu Muchovi jde o umělecký odkaz jeho děda. Myslím, že jako jiní současní zlatokopové cítí publicitu a peníze. Chudák starý pan Alfons.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud