Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senior postřelil dva sousedy kvůli dlouhodobým sporům: Od soudu odešel s podmínkou

Senior postřelil dva sousedy kvůli dlouhodobým sporům: Od soudu odešel s podmínkou.
Senior postřelil dva sousedy kvůli dlouhodobým sporům: Od soudu odešel s podmínkou.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2018
14:19

Dvouletým vězením s podmíněným odkladem na čtyři roky potrestal ve středu ústecký krajský soud loňský pokus o vraždu dvou sousedů v Bezděkově na Lounsku. Čtyřiasedmdesátiletému Janu Švecovi zároveň uložil ochrannou psychiatrickou léčbu ústavní formou. Rozsudek je pravomocný. Seniorovi hrozil až výjimečný trest, ten ale soud snížil s ohledem na jeho duševní stav.

Incidentu předcházely dlouhodobé sousedské spory, které okolí popsalo jako generační rozdíl. Zatímco Švec se svojí ženou jezdil na zahradu odpočívat, soused měl vedle hospodářství a podnikal tam. Spory se táhly několik let. Senior se loni v polovině srpna rozhodl, že spor vyřeší. Přišel k sousedovi, aby si s ním promluvil. Muže podle soudu nejdříve napadl nejméně 12 centimetrů dlouhým bodnořezným nástrojem, který měl na násadě, a zranil ho na zádech. Když pak utíkal, došel Švec do auta, odkud si vzal nelegálně drženou zbraň a na souseda vystřelil.

Druhý soused slyšel volání o pomoc a přiběhl se podívat, co se děje. Když viděl seniora se zbraní, utekl a schoval se u garáže. Švec ho také střelil. Potom odešel zpět do své chaty, kde ho následně zadržela policie. Oba muži utrpěli závažná zranění a léčí se dodnes.

I když seniorovi hrozil až výjimečný trest, soud mu vyměřil podmínku. Podle předsedkyně senátu Šárky Tampové tak soud rozhodl na základě doporučení znalců z oboru psychiatrie a psychologie. Švec před několika lety utrpěl cévní příhodu a podle znalců se u něj rozvíjí demence a mění se jeho osobnost. Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti byly v době střelby téměř vymizelé. Protože může být pro okolí nebezpečný, doporučili znalci akutní psychiatrickou léčbu. „Léčba je podle znalců nezbytná. Pobyt ve výkonu trestu neshledávají jako vhodný, nepřinesl by nápravu, pana obžalovaného je třeba izolovat a léčit,“ uvedla Tampová.

Státní zástupkyně i obhájce Švece dávali ke zvážení i možnost, že by soud od trestu s ohledem na stav seniora úplně upustil. Podmínka je podle Tampové výchovný trest. Švec má také nahradit náklady zdravotním pojišťovnám na léčení obou postřelených mužů, v součtu jde o více než půl milionu korun. Rozsudek týkající se viny, trestu, nařízené léčby a náhrady škody pojišťovnám je pravomocný. Senior se odvolal pouze proti povinnosti zaplatit odškodné postřeleným sousedům. Soud Švece také propustil z vazby a obratem ho nechal převézt do psychiatrické léčebny.

rumovapalice ( 4. dubna 2018 15:02 )

Dědek je pašák, škoda jen že ty dva otravy neposlal do věčných lovišť. Musela to být obrovská sranda když toho souseda pích tím dlouhým bodnořezným nástrojem a on prchal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání