Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cvičení horské služby se změnilo v boj o život: Muž zabloudil a málem umrzl

Cvičení horské služby se změnilo v boj o život: Muž zabloudil a málem umrzl (ilustrační foto).
Cvičení horské služby se změnilo v boj o život: Muž zabloudil a málem umrzl (ilustrační foto).  (Autor: Horská služba)
Autor: dce - 
17. prosince 2017
16:30

Třetí adventní víkend trénovali záchranáři horské služby lavinové postupy v oblasti Labského dolu. Cvičení se ovšem rychle změnilo v reálnou akci, když našli promrzlého muže. Přítomnost horské služby mu zachránila život.

„Tento víkend mají naši členové z okrsku Špindlerův Mlýn pravidelné školení v záchranářských dovednostech. V rámci toho vyrazili do volného terénu v oblasti začátku Labského dolu, aby procvičili postupy při lavinové nehodě,“ uvedl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Během cvičení záchranáři narazili na muže, který ačkoliv byl mimo turistickou stezku, nedokázal smysluplně popsat, co tam dělá ani v jaké situaci se nachází. „Nebýt tohoto náhodného setkání, je pravděpodobné, že by muž na místě umrzl. Jevil totiž už známky vyčerpání a naprosté apatie. Proto jsme mu ihned poskytli prostředky pro udržení tělesné teploty,“ popsal situaci zbloudilého muže Pavel Jirsa. 

Promrzlého turistu členové horské služby dopravili přes Labe a na motorovém skútru k sanitce. Náhodná přítomnost záchranářů zabránila jisté smrti muže.

Kromě této události také krkonošští záchranáři dnes ráno museli ošetřit opařeného malého chlapce. „Vyjeli jsme na výzvu ZZS do jednoho ze špindlerovských hotelů. Chlapeček byl zasažen horkou vodou v horní části těla, zhruba na 20 procentech,“ uvedl náčelník Jirsa. Hocha po ošetření transportovali přivolaní zdravotničtí záchranáři do nemocničního zařízení.

pfoto1 ( 17. prosince 2017 17:11 )

Alespoň víme, že muž ani chlapec nebyli zjevně cikány, jinak by otevření diskuse k článku nebylo možné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání