Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pavel není vinen ze šíření HIV, soud ho osvobodil

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2017
20:17

Krajský soud ve Zlíně zprostil obžaloby Pavla Sousedíka z Vizovic, podle které měl vědomě šířit vir HIV. Muži za těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci hrozilo 12 let vězení. Čtyřiapadesátiletý Sousedík podle obžaloby jednoho muže virem nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Vinu odmítl,tvrdil, že partnery o své nemoci předem informoval a s nakaženým pohlavní styk vůbec neměl. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

"Jsem šťastný, protože se dokázalo to, co se dokázat mělo a že jsem v podstatě žádný trestný čin nespáchal," řekl po vyhlášení rozsudku Sousedík.

Krajský soud svým verdiktem změnil své původní rozhodnutí z února, kdy Sousedíka shledal vinným a poslal ho na osm let do vězení. Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil a vrátil věc do Zlína, kde soud podle jeho pokynů dnes doplnil dokazování. Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové se objevily nové skutečnosti, z nichž vyplývá, že výpověď poškozeného muže nakaženého virem HIV nelze považovat za věrohodnější než výpověď obžalovaného. Právě výpověď poškozeného byla pro obžalobu klíčovým důkazem svědčícím proti Sousedíkovi. V případě muže, který měl být podle žalobce vystaven riziku nákazy, soud rozhodl, že se trestný čin nestal.

Dnes vypovídal soudní znalec z oboru klinické psychologie. U Sousedíka neshledal výrazné známky psychopatologie, obžalovaný je schopný reprodukovat prožité události. "Nezjistil jsem u něj výrazné sklony k trestnímu jednání," řekl znalec. Naopak muž,jehož Sousedík prý nakazil, je podle znalce emočně nestabilní a jeho osobnost vykazuje znaky patologické struktury. Lze proto od něj očekávat zkreslování podávaných informací.

Podle státního zástupce Lea Foltýna nakazil Sousedík v červnu 2013 ve svém bydlišti pětatřicetiletého muže a v říjnu 2014 měl nechráněný pohlavní styk s šestačtyřicetiletým mužem v hotelu v Brně. Druhý z mužů nebyl podle Foltýna nakažen shodou šťastných náhod, což nezáleželo na vůli obžalovaného. K rozsudku se žalobce nechtěl podoběji vyjadřovat. "Až po jeho nastudování v písemné podobě teprve zvážím, zda podám odvolání, nebo ne. I po doplnění znaleckých posudků má obžaloba za to, že tyto se natolik nezměnily, aby došlo k takovému obratu," uvedl Foltýn.

Obžalovaný je HIV pozitivní od roku 2005, léčil se i na syfilis. U soudu dříve řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě. Vinu na nakažení mladšího z poškozených odmítl, tvrdí, že žádný sex s ním neměl. Nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů přiznal s tím, že ho o své nemoci informoval.

Sousedík čelí obžalobě i u okresního soudu. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Obviněn byl z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Bude-li uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let. Hlavní líčení bylo nařízeno na prosinec.

VIDEO: Podívejte se, kam chodí HIV pozitivní pro pomoc

Video  Dům světla: Takhle vypadá místo, kde hledají pomoc HIV pozitivní  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Analgranny ( 22. listopadu 2017 22:45 )

se chtěl jen podělit no, proč hned tolik vzteku ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání