Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vážná nehoda autobusu plného dětí na Lounsku: Řidič dostal kvůli porušení rychlosti podmínku

Autor: ČTK - 
24. dubna 2017
16:34

Řidiči autobusu, který havaroval před rokem s dětmi u Panenského Týnce, soud v Lounech v pondělí uložil za obecné ohrožení z nedbalosti podmíněný trest 30 měsíců s odkladem na tři roky a tříletý zákaz řízení. Při nehodě byly těžce zraněny tři děti a další cestující se zranili lehce. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Třiašedesátiletému řidiči Bohumilu V. hrozilo až osm let vězení. Jako polehčující okolnost soudce uvedl částečné doznání šoféra a jeho dosavadní bezproblémové působení v tomto povolání.

Nehoda se stala před více než rokem na silnici I/17 mezi Louny a hlavním městem v místě zúžení ve směru na Prahu. Výpis z tachografu podle znalce ukázal, že řidič jel v době nehody rychlostí zhruba 98 kilometrů v hodině v místě, kde je nejvyšší povolená rychlost 60 kilometrů v hodině. Autobus dostal smyk a převrátil se na bok. Řidič se hájil tím, že silnice byla v době nehody namrzlá a nebyla posypaná. Obhájce dnes řekl, že šlo o hrubé zanedbání Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, a navrhoval pro svého klienta zproštění viny.

Soudce se v rozsudku ztotožnil s návrhem státního zástupce. „Nebyl to trest přísný, ale jednalo se o slušného řidiče, od nehody už uplynula doba jednoho roku. Nepodmíněný trest by byl přísný a krutý pro obžalovaného, proto jsem zvolil podmíněný trest a trest zákazu činnosti. Myslím, že s tím může být spokojený, i když následky nehody byly velmi vážné,“ řekl státní zástupce Jindřich Koželuh. Bohumil V. se k rozsudku nevyjádřil.

Video  Zpověď lékaře z vybourané sanitky. „K havárce autobusu nás dovezli až hasiči.“  - Blesk Zprávy 24
Video se připravuje ...

Děti z Vejprt na Chomutovsku jely na školní výlet do Prahy. Těžká zranění utrpěli tři školáci, dalších 29 bylo zraněno lehce stejně jako tři učitelé a řidič. Ve voze nebyly bezpečnostní pásy. Nároky poškozených na náhradu škody soud nepřipustil, protože řidič nehodu způsobil jako zaměstnanec. Poškození se proto musí obrátit na jeho zaměstnavatele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání