Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zbývá už jenom smrt! Poslední slova Jaroslava, který spáchal kvůli střelbě na exekutory sebevraždu

Autor: ljš - 
23. února 2017
10:14

Je to poslední svoboda, která mi zbyla, napsal ve svém posledním blogu Jaroslav Janota (†47) z Napajedel. Pak vyšel na balkon svého bytu v sedmém patře a po hodinovém balancování na jeho římse skočil dolů. K sebevraždě ho dohnala hrozba nástupu do vězení, kam měl kvůli loňské střelbě na exekutory v blízké době nastoupit a odpykat si dvanáctiletý trest.

Jaroslav Janota byl svým způsobem podivín, ale také vzdělaný člověk a nadšený bloger, který se ale dostal do dluhové pasti. Když mu loni v lednu vnikli v devět ráno do bytu exekutoři, kteří přišli vymáhat 70 tisíc korun, vystřelil.

Podle soudu šlo o pokus o vraždu, Janota ale tvrdil, že ho vzbudili po noční a on byl přesvědčený, že jde o zloděje. To, co soud považoval za ránu, která měla zabíjet, on označil za varovný výstřel. Justice mu ale neuvěřila a Janotovi uložila nastoupit k dvanáctiletému trestu do vězení.

To ale Jaroslav nechtěl připustit. „Když vám vezmou právo rozhodovat o svém životě. Potom už vám toho mnoho nezbývá. Ani naděje. Zbývá vám jen to poslední právo a poslední svoboda. Svoboda rozhodnout o své vlastní smrti,“ uvedl ve středu svůj poslední blog, který pak server iDnes.cz ze svých stránek smazal.

„A tuto poslední svobodu už si nesmíte nechat nikým vzít. Je třeba myslet na heslo všech revolucionářů a bojovníků proti diktátorům. Svobodu, nebo smrt. Když vás někdo záměrně a bůhví z jakých malicherných příčin připraví o vaši svobodu, zbývá už jenom smrt. Je lépe čestně a svobodně zemřít, než existovat jako otrok. Nejhorším druhem otroctví je totiž otroctví dobrovolné,“ vzkázal.

Sám přitom přiznal, že sebevrahy v minulosti odsuzoval. „Vždycky jsem ji považoval osobně za selhání a zbabělost. Ale někdy je člověk zatlačen do kouta a nemá jiný čestný únik z beznadějné situace,“ vysvětlil.

Z jeho posledního blogu je zřejmé, že důvodem odchodu z toho světa jsou obavy z nástupu do vězení. Než se nechat zavřít na 12 let do vězení a nechat se šikanovat, beztrestně urážet či ponižovat od sadistických vězňů či dokonce dozorců, tak je lépe definitivně odejít. Ale jako svobodný člověk,“ napsal.

I přes bezvýchodnost situace vyjádřil Jaroslav lítost nad tím, co podle svého názoru musí udělat. „Policie, státní zástupce a soudy si udělají čárku a hodí to za hlavu. Mrzí mne takový konec. Překonat silný pud sebezáchovy je opravdu těžké. Ale musím jej překonat. Žádná jiná možnost mi zkrátka nezbyla. Líbilo se mi tady, ale asi jsem se měl narodit v nějakém právním státě. Možná příště. Toto je můj definitivně poslední blog. Sbohem a Amen,“ zakončil svůj dopis na rozloučenou. 

S pudem sebezáchovy, o kterém ve svém příspěvku mluvil, bojoval podle svědků v trenýrkách a tričku na balkoně asi hodinu. Svědci ho zachytili jak zoufale balancuje na římse. Policejní vyjednavač ho bohužel k tomu, aby slezl, nepřesvědčil a Jaroslav se nakonec vrhl dolů vstříc smrti. Byl na místě mrtvý.

haluzakovnik ( 25. února 2017 16:04 )

Mr*ky cenzorské styďte se.. že vás pazoury nebolí, i kdybych je na náměstí věšel, tak by nebylo na místě něco cenzorovat tady žádný názor není za hranou, to co dělají oni je zahranou a vy jim v tom pomáháte za kus žvance !

haluzakovnik ( 25. února 2017 15:31 )

ČR není špatná, to jen jasně viditelná skupina nepochopitelně bezcitných až nelidsky nevím jesi mají tak poškozené mozky nebo to jsou opravdu takové ***.. prostě né že neukazujme prstem, né že jsme strůjci svého štěstí, ta banda špinavých zločinců, sobotka, škromach pilip, fiala kalousek všichni A TEĎ NENADRŽUJI ANO ALE PROSTĚ TO TAK JE, NA ANO NEMÁM NIC VĚROHODNÉHO NEBO OBČANSKY NEPŘIZNÍVÉHO CO BY SE DALO POUŽÍT, TAK všichni co tam dřepí za naše těžce vydřené prachy, za to mohou ! Ti vedou stát, ti tady vše rozkradli, kvůli nim jsme v takové pr*eli ! Přitom po celou dobu nám to dělají před očima a co je nejlepší !! MY jsme si je zvolili( teda vy, já byl volit jednou a to si budu vyčítat dokonce života, dokud tam neuvidím radikální změnu, ani ten Babiš tam nedělá se svou mocí a penězy to co bych dovedl já to by bylo ze dne na den jak švýcarské hodinky, bez možnosti ani motivace k podvodu..., proboha kde to žiju jak někdo může zvolit něco jako kalouska to bych šastnul polenem po pale mít to po ruce !! Sry ale neudržel bych se proto žiju asi tak daleko od toho mafiánského doupěte Pražského, Chtělo by jim to slušně napst, ať se urychleně sbalí a zmizí že v pokud tak neučiní bude předem ospravedlněn jakýkoli útok ze strany lidu.. tudíž absolutní ztráta ochrany.. je to ale na nás, na nikom jiném.. ti parchanti jsou zdeformovaní zločinci, nic než čachrovat krást a podvádět neumí, ti se koryta nepustí.. ale hroutí se jim to a já pevně věřím že se dožiju dne kdy dojde i na spravedlnost.

haluzakovnik ( 25. února 2017 15:18 )

Je tak těžké se udržet, že se u toho snad spotim.. jak vidím tak alespoň toto má odpovídající ohlas v komentářích.. to je takový odporný hnus, dejte si to do spojitosti s terorismem.. to totiž né že zlí teroristé vyšínutí blázni, to jste totiž nezažili to co oni, taky by jste scvokli a ještě dřív.. jeden skočí z okna, druhý se dá raději do boje, nevím proč takto zbytečně zmařil svůj život, ale opět jsme svědky jak skupina lidí, organizovaně způsobila těžkou újmu na zdraví s následkem smrti, VĚDOMĚ !! Dokonce s ignorací upozornění tisíců v podobě kritiky všech odvážných.. co to jako je ?! A tahle banda mě chce soudit a hrát si na spravedlnost ?!! Mě to tak připadá jakoby se mě ten svět snažil dohnat k šílenství, přitom já si nestěžuji, nestěžoval bych si ani, žiju buď pohodlně v mezích na poměry, nebo s velkým rozčílením nežiji s patřičnou odezvou, vidíte musím psát jak debil jinač už by mě ti jejich poskoci policejní běželi jak nadržení psi sebrat, takže jen pro jistotu : POKUD TO NĚKDO CHÁPETE NEBEZPEČNĚ, OBZVLÁŠŤ VY POLICEJNÍ VYMAŠTĚNCI KTEŘÍ STOJÍTE NA STRANĚ MAFIE MÍSTO NA STRANĚ ÚSTAVY A PRÁVA, TAK TO BUDE CHYBOU VAŠICH DUTÝCH MOZKŮ.. AŽ NEBO JESTLI NĚCO HROZIT BUDE TAK SE TO VY DEMENTI DÍKY VAŠIM "CHYTRÝM" ZÁKONŮM OMEZUJÍCÍM SVOBODU NEDOZVÍTE.. NA ZÁVĚR JEN SDĚLÍM, ŽE AČ SE NĚKOMU LÍBÍ NEBO NELÍBÍ MÉ ZÁVĚRY A TO CO TVRDÍM, TJ. TAK NĚJAK JEDNO.. JÁ ANI VY ANI NIKDO TO NEZMĚNÍ, POKUD SE MY NESEBEREM, MY LIDI Z ČR, A VY CO TU NA TO DŘETE.. A NEVYHODÍME TEN BORDEL Z PARLAMENTU, JASNĚ A BEZ OTÁZEK A MŮŽOU BÝT KU*EVSKY RÁDI ŽE DOPADLI JAK DOPADLI, JELIKOŽ NEVÍM PROČ BY NEMĚLI BÝT VŠICHNI DO JEDNOHO ODSOUZENÍ MIN. NA DOŽIVOTÍ ( KDYŽ NEMÁME TEN TREST SMRTI ) ZA TO CO ONI MAJÍ NA SVĚDOMÍ, MOŽNÁ NÉ VŠICHNI VĚDOMĚ, ALE TY NEJRPOPÁLENĚJŠÍ KSICHTY ZCELA JISTĚ VĚDOMĚ VĚDĚLI CO DĚLAJÍ CO VYMÝŠLEJÍ A EXEKUCE JE TAKOVÝ NEHORÁZNÝ PODFUK SPECIALITA ČR A SK, VYPADÁ JAKO VPOŘÁDKU PŘITOM PROMYŠLENÁ PAST.. !!!

ivanak ( 24. února 2017 06:48 )

Taky bych šla,jenže to každej jen kecá.V 89 nebyly žádný sociální sítě a kolik se sešlo cinkačů.Teď to nedokáže nikdo,jen sedět a kecat u PC

ivanak ( 24. února 2017 06:43 )

Přesně tak to je.Města začala rozprodávat byty a lidé se zadlužili,aby měli kde bydlet,pak třeba přišli o práci a šup, je to hned.To nejsou úmyslné dluhy,jako na dovolenou,nebo na dárky.Znám několik takových lidí bohužel.Tak ať nikdo nesoudí,když dluhy těch lidí nezná a nezná jejich příčinu.Co jste vyjmenovala je přesná nespravedlnost a rozděleni lidí na sorty.Už je hrůza a děs tady žít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání