Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Víkendový vítr kosil vše, co mu stálo v cestě – hasiči museli zachraňovat paraglidistu ze stromu

Autor: dce, ČTK - 
14. prosince 2016
10:24

Česko v neděli zasáhl skutečně silný vítr. Na horách dosahoval až rychlosti 110 km/h. O síle přírodního živlu se přesvědčili zejména hasiči. Museli odstraňovat desítky zlámaných stromů či vyvrácených stožárů s elektrickým vedením. Na Pardubicku dokonce museli vyprošťovat ze stromu paraglidistu.

Nedělní vítr za sebou v Česku nechal skutečnou pohromu. Zlomený vánoční strom v Žatci, zastavená lanovka na Ještěd, popadané stromy, veřejné osvětlení i odváté střechy. V sobotu meteorologové vydali dokonce výstrahu – vítr měl dosahovat až 70 km/h, na horách až 110 km/h.

Hasiči na Pardubicku museli vyjíždět k 30 událostem spojeným s ničivým větrem. „V Moravské Třebové spadl strom na čerpací stanici a v Ronově nad Doubravou spadlý strom poničil zaparkovaný osobní automobil,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

„Silný vítr odvál paraglidistu na strom a hasičští lezci ho museli z koruny stromu v Přívratu pomocí lezecké techniky vyprostit. Muž neutrpěl zranění. Záchranné práce komplikoval silný vítr,“ dodala.

Plné ruce práce měli ale i hasiči jinde v republice. Nejčastěji se odstraňovaly popadané stromy či poničené střechy. „V České Lípě strhl vítr část střechy výrobního závodu, pár metrů bylo třeba sundat a střechu zabezpečit,“ řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

V Liberci se dokonce zastavila lanovka na Ještěd. „Před budovou nám téměř nefouká, dál na trati se nám to ale rozhoupe a my se nemůžeme v podstatě trefit kolem podpěry a do vjezdu. Jsou to náhlé nárazy větru, které jsou nebezpečné,“ vysvětlil problémy přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Podobné to bylo i v Olomouckém kraji. „Všechny události se obešly naštěstí bez zranění,“ řekl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání