Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šířil v Česku radikální islámskou knihu. Soud ho zprostil obžaloby

Autor: ČTK - 
21. září 2016
15:44

Soud ve středu zprostil obžaloby bývalého předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku v případu šíření radikální islámské knihy. Kauza vypukla po předloňském zásahu v pražských muslimských centrech. Sáňkovi hrozilo až deset let vězení, státní zástupkyně pro něj požadovala tříletou podmínku. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně se proti verdiktu hned odvolala, a tak se ještě bude kauzou zabývat pražský městský soud.

Případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – islámský koncept Boha. Její autor nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle tuzemské výroční zprávy o extremismu vydávané ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

Podle předsedy trestního senátu Vladimíra Hermanna se řešila zásadní otázka, zda salafismus je hnutí, nebo ideologie. Soud dospěl k závěru, že jde o ideologii. Kniha tak nepropaguje žádné hnutí. „Trestní zákon tohoto státu nestíhá někoho za propagaci ideologie, nýbrž za propagaci konkrétního hnutí. Žádné hnutí v této knize propagováno není. To je v zásadě jediný důvod, na jehož základě soud dospěl ke zprošťujícímu rozsudku,“ řekl při stručném zdůvodnění rozsudku Hermann.

Sáňka: Vymyšlené obvinění

Po razii v pražských muslimských centrech v roce 2014 byl Sáňka obviněn ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy. Sáňka celou dobu vinu odmítal, obvinění považoval za vymyšlené.

Policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě 25. dubna. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Nelíbilo se jim například to, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi.

Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku. Kvůli razii také podalo žalobu Ústředí muslimských obcí, které se domáhalo vydání rozsudku, který by konstatoval, že modlitba byla narušena. Soud se však žalobou odmítl zabývat.

gabreta ( 22. září 2016 19:00 )

Toho šmejda nakonec ještě odškodní za újmu na cti! Jinak předseda trestního senátu Vladimír Hermann? Aby to nakonec nebyl příbuznej sudeťáka ministra Hermana. To by tak odpovídalo!!

joudajoudovy ( 22. září 2016 09:44 )

zrejme si soudce nasel dalsi sponzory a pripravuje se na budoucnost.

salto ( 22. září 2016 08:43 )

Jenomže tehdejší cikáni nemají nic společného s dnešními róóómy. Nevyžírali stát. Islám? Ti nás zlikvidují jak platební příkaz a co je nejhorší - hodnotami naší "demokracie". Oni přece můžou všechno, ale vůči nám se ohánějí právě našimi hodnotami...

jarypadlo ( 22. září 2016 07:07 )

Jasně že islám není trestná ideologie ani literatura,to rasistický Kocour Mikeš je jiný level./píše se tam jak Mikeše ukradli cikáni/

nezadat1 ( 21. září 2016 17:35 )

Justice zdechla, když nám byla naservírovaná demokracie.Jsem bývalý politický vězeň a stydím se za to.Vrátit to zpět,tak budu horlivý zastánce socialismu a ne kdy v dnešní době musím živit údajné demokraty,podělaný cigoše a různou svoloč islamistickou a ve volné chvíli sbírat vička od petlahví na naše nemocné děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání