Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Lišku z plzeňského Penny marketu utratili: Mohla přenášet nemoc

Autor: dce - 
12. září 2016
14:46

Záchrana roztomilého zvířátka má smutný konec. Lišku odchycenou v plzeňském Penny záchranáři utratili. Báli se, že by mohla roznášet chorobu, která je přenosná i na lidi a domácí mazlíčky. Její podivné chování tomu totiž napovídalo.

Lišku, která 1. září pobíhala v supermarketu v Plzni a vyděsila tak mnoho nakupujících, odchytila speciální jednotka městské policie a předala jí do záchranné stanice Karla Makoně. Ten byl ovšem nucen nalezence nechat utratit.

„Jednalo se o atypické chování divokého zvířete a při současné nákazové situaci lišek v Plzni jsem si tuto lišku netroufl vypustit zpátky do města. Od začátku letošního roku jsme vyšetřili deset lišek a sedm z nich mělo echinokokózu, což je nebezpečná nemoc přenosná trusem na lidi i na zvířata,“ řekl Karel Makoň serveru iDnes.cz s tím, že výsledky testů budou mít do několika dnů.

Echinokokóza neboli tasemnice liščí je parazitické onemocnění, které bývá často spojováno se sběrem borůvek. Přenášejí ho právě lišky - nejvíce nakažených jich bylo v poslední době lokalizováno v Plzni.

vera51 ( 12. září 2016 17:58 )

To me fakt rozcililo,proc nejdrive neudelali testy?? A nebo proc tu lisku neockovali????? Jo zabijet to vam jde, chudinka mala

kukuku ( 12. září 2016 17:36 )

Fakt se k lištičce zachovali špatně, jak tu správně píšou skoro všichni. Měli jí přidělit nějakého zrovna volného Budulínka.

barunka172 ( 12. září 2016 16:34 )

Nejsem odborník, ale napřed bych udělala testy a až podle výsledků bych řešila její vypuštění do volné přírody, léčení, popř. uspání...

naidka ( 12. září 2016 16:18 )

Ani nečekali na výsledky testů, nevím, proč je teda dělali: "výsledky testů budou mít do několika dnů".

naidka ( 12. září 2016 16:14 )

"....jsme si tuto lišku netroufli vypustit zpátky do města." Oni snad uvažovali o tom, pustit lišku zpátky do města nejlépe ji vrátit zpátky do Penny, ne, vůbec nebrali v úvahu, že liška patří do lesa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání